Twee Oeigoerse ex-regeringsfunctionarissen zijn ter dood veroordeeld vanwege ‘separatistische activiteiten’ door een rechtbank in Beijing. China ligt wereldwijd onder vuur vanwege de onderdrukking van de islamitische Oeigoeren in hun thuisprovincie Xinjiang.
Shirzat Bawudun, voormalig hoofd van het departement van Justitie in Xinjiang, is ter dood veroordeeld met uitstel van twee jaar. Hij zou hebben samengezworen met een terroristische organisatie, steekpenningen hebben aangenomen en ‘separatistische activiteiten’ hebben ontplooid.
Bawudun werd schuldig bevonden aan samenspanning met de Oost-Turkestan Islamitische Beweging (ETIM). De VS schrapten onlangs ETIM van de lijst van terreurgroepen, omdat er ‘geen geloofwaardig bewijs was dat de ETIM nog steeds bestaat’.
China zegt altijd te vrezen dat de Oeigoeren in Xinjiang aanslagen zullen plegen en zullen strijden voor een onafhankelijk ‘Oost-Turkestan’, zoals Oeigoeren Xinjiang zelf noemen.
Ook Sattar Sawut, voormalig directeur van het onderwijsdepartement van Xinjiang, werd ter dood veroordeeld met uitstel van twee jaar. Dit, op beschuldiging van separatisme en corruptie.
Sawut zou bovendien terrorisme, religieus geweld en terrorisme hebben opgenomen in tekstboeken in de Oeigoerse taal. De rechtbank zei dat deze schoolboeken verschillende mensen hadden beïnvloed om deel te nemen aan rellen in de Oeigoerse hoofdstad Urumqi, waarbij in 2009 minstens tweehonderd doden vielen
China ligt wereldwijd onder vuur vanwege de onderdrukking van de Oeigoeren. Meer dan een miljoen Oeigoeren zijn in zogenoemde heropvoedingskampen opgesloten, waar ze zijn onderworpen aan een streng regime en ideologisch worden gehersenspoeld. Ook worden veel Oeigoerse vrouwen verplicht gesteriliseerd, worden moskeeën gesloopt en worden moslims gedwongen om varkensvlees te eten. Het Nederlandse parlement spreekt sinds kort van een genocide op de Oeigoeren.
De doodstraf met uitstel wordt in China meestal omgezet in een levenslange gevangenisstraf.