17.6 C
Amsterdam

Dreiging oorlog tussen Marokko en Algerije neemt toe

Lees meer

De dreiging van een oorlog tussen Marokko en Algerije is groter geworden door een recente militaire opschaling van Algerije aan de grens. Dit meldt de Italiaanse nieuwssite Notizie Geopolitiche.

Algerije heeft troepen naar Tindouf gebracht, de grensregio waar de Polisario-beweging zich bevindt. Polisario is een beweging die strijdt voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara, dat door de meeste landen wordt erkend als Marokkaans grondgebied. Algerije steunt deze beweging.

De Westelijke Sahara is al decennialang een kwestie van strijd tussen de twee landen. Sinds 1975 bezet Marokko het gebied. De lokale bevolking, de Sahrawi, vluchtte toen naar buurland Algerije, waar ze nog steeds in kampen wonen.

Ze hopen ooit terug te kunnen naar hun oorspronkelijke thuis, maar die kans wordt steeds kleiner. Marokko heeft een groot aantal deals gesloten met Europese landen, waarbij deze landen de status van de Westelijke Sahara als Marokkaans grondgebied erkennen in ruil voor de aanpak van migratie. Momenteel erkennen 15 EU-landen deze status.

Blijkens de militaire escalatie van Algerije laat het buurland het er niet bij zitten. Volgens Marokko Nieuws heeft het ‘zware wapens en een groot aantal soldaten’ ingezet in Tindouf. Marokko beschouwt dit als een provocatie en stelt dat het liever de diplomatieke weg bewandelt.

- Advertentie -