23.3 C
Amsterdam

Dreigvideo Olympische Spelen: echt of fake?

Lees meer

Een video van een gemaskerde man die dreigt ‘rivieren van bloed’ te veroorzaken op de Olympische Spelen in Parijs dook begin deze week op sociale media op. Maar critici twijfelen aan de authenticiteit van de video, vanwege het slechte Arabisch dat de man spreekt.

De man maakte het dreigement vanwege de deelname van Israël aan het aankomende internationale sportevenement.

De rechtse Israëlische krant The Jerusalem Post gelooft dat het om een authentieke video gaat en schreef een kritisch stuk over de boodschap van de gemaskerde man, die dreigde Joodse atleten te vermoorden en zich beriep op de islam. Maar anderen twijfelen, vanwege het slechte Arabisch van de man. Zo zegt hij bijvoorbeeld Allahah Akbar in plaats van Allahoe Akbar.

Volgens Hamas gaat het om een hoax, die gemaakt is door de Israëlische inlichtingendiensten. ‘Deze gefabriceerde video is onderdeel van Israëlische propaganda die gericht is op het aanzetten tot opruiing tegen het Palestijnse verzet’, zei Izzat al-Rishq van het politieke bureau van Hamas. Hij zegt dat Israël de Palestijnse zaak zwart wil maken bij het internationale publiek.

Maar volgens onderzoekers van het Threat Analysis Center van Microsoft, die de video bekeken op verzoek van NBC News, komen de makers van de video uit Rusland. De onderzoekers stellen dat enkele details matchen met een eerdere video over Oekraïne.

Volgens hen zijn de makers van de groep Storm-1516. Dit is een kleine groep trollen die verbonden zijn aan de Russische Trollenfabriek, die veel nepnieuws maakt over de oorlog in Oekraïne en andere onderwerpen. De video werd de afgelopen dagen verspreid door accounts die vaker Russische desinformatie verspreiden.

‘Deze operatie sluit nauw aan bij tactieken, technieken en procedures die zijn waargenomen in eerdere Storm-1516 operaties, waaronder een eerdere video waarin op vergelijkbare wijze werd gedaan alsof het om Hamas ging’, aldus de onderzoekers van Microsoft.

In oktober verspreidde Storm-1516 een video van zogenaamde Hamas-strijders, die de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedankten voor de wapens die hij naar Hamas zou hebben geëxporteerd. In deze nepvideo draagt de man hetzelfde uniform als in de video die begin deze week online kwam. Ook staat hij voor dezelfde grijze muur.

Storm-1516 wil de westerse publieke opinie ontregelen met nepnieuws. Een van de doelen van Rusland nu is angst verspreiden voor een mogelijke aanslag tijdens de Olympische Spelen, rapporteerde het onderzoeksteam van Microsoft in juni.

- Advertentie -