19.6 C
Amsterdam

Duitsland breidt vandaag grenscontroles uit

Lees meer

Vanaf vandaag voert Duitsland grenscontroles in bij alle negen buurlanden. De omstreden maatregel is bedoeld om ‘illegale immigratie’ te bestrijden. Niet alle EU-lidstaten zijn er enthousiast over, zo meldt het Franse persbureau AFP.

De Duitse regering nam het besluit na een ‘hete zomer’ met extremistische aanslagen die de Duitse samenleving nog verder hebben gepolariseerd. De rechtsextremistische partij Alternative für Deutschland (AfD) zag haar steun groeien en boekte in de deelstaten Thüringen en Saksen grote winsten. In Thüringen werden ze zelfs de grootste partij, een unicum in het naoorlogse Duitsland, waar na de NSDAP van Adolf Hitler weer een extreemrechtse partij een deelstaat domineert.

De minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser, wil met de harde aanpak extreemrechts de wind uit de zeilen nemen. ‘We willen hiermee niet alleen criminelen, maar ook islamisten al vroeg identificeren en stoppen’, aldus Faeser.

De grenscontroles worden ingevoerd voor een tijdelijke periode van zes maanden, die indien nodig verlengd kan worden.

Polen en Oostenrijk zijn kritisch. De Europese Commissie waarschuwt ook dat zulke stappen alleen in zeer uitzonderlijke omstandigheden genomen moeten worden.

Overigens bestonden Duitse grenscontroles al voor Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland. Die worden nu uitgebreid naar andere West-Europese landen, waaronder ook ons land.

- Advertentie -