6.7 C
Amsterdam

Duitsland dreigt gevlucht Gülen-gezin terug te sturen naar Turkije

Lees meer

Rahman Gün en zijn gezin dreigen naar Turkije te worden teruggestuurd. Ze hebben begin vorig jaar asiel aangevraagd in Duitsland. Gün zegt er zeker van te zijn dat hij wordt gearresteerd als hij naar Turkije terugkeert, vanwege zijn relaties met de Gülen-beweging.

Gün en zijn gezin kregen afgelopen augustus te horen dat hun asielvraag was afgewezen. Ook in hoger beroep werd de asielaanvraag niet gehonoreerd. Alleen als Rahman Gün voor 10 december een stageplek zou weten te regelen mocht het gezin blijven, maar omdat hij de Duitse taal nog niet goed beheerst is dat knap lastig.

Hoewel 10 december nog niet geweest is, kreeg het gezin bezoek van acht politieagenten, die zich volgens Rahman Gün erg intimiderend hebben gedragen. Daarbij zou zijn echtgenote Ayşe Hilal Gün zijn mishandeld. Aan de Turkstalige oppositiesite Bold vertelt Gün:

‘Ze kreeg een paniekaanval. De politie heeft ons gescheiden. Mijn vrouw viel op de grond. Ze wilde naar de kinderen, maar de politie stond dat niet toe. Toen mijn vrouw zo plotseling schreeuwde, ging ik naar hen toe. De politie sloeg haar blijkbaar toen ze op de grond lag. Daarbij moet haar hoofd ook de vloer hebben geraakt. Daarna heb ik een ambulance gebeld.’

In januari 2018 werden enkele van Güns collega’s bij een Turks petrochemiebedrijf gearresteerd vanwege vermeende banden met de Gülen-beweging. Gün voelde nattigheid, helemaal toen hij via-via vernam dat zijn naam ook was gevallen tijdens de rechtszaak tegen zijn collega’s.

De Turkse regering houdt de Turks-Amerikaanse geestelijke Gülen en de zijnen verantwoordelijk voor de mislukte coup van 2016.

Gün besloot in maart naar Duitsland te vluchten met zijn gezin. Hij vindt het onbegrijpelijk dat het land hem nu terug wil deporteren. Hij zegt er 100 procent zeker van te zijn dat hij in Turkije gearresteerd wordt. Zijn echtgenote zou ook grote kans lopen om gearresteerd te worden: zij geeft les op een Gülen-school.

- Advertentie -