1.2 C
Amsterdam

Duitsland wil eigen imams opleiden en minder invloed uit Turkije

Lees meer

‘We hebben predikers nodig die onze taal spreken, ons land kennen en opstaan voor onze waarden’, zegt Nancy Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken. Een doorstart van een Duits-Turkse imamopleiding uit 2019 moet dat mogelijk maken. ‘Dat wordt een lang proces’, meldt de Turkse nieuwssite Bianet.  

Het ‘nieuwe-oude’ initiatief van Ditib (de grootste Duits-islamitische vereniging die verbonden is aan het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken, Diyanet) en het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zou per jaar honderd imams moeten opleveren, terwijl tegelijk het aantal imams uit Turkije verminderd wordt.

Tot nu toe zijn er sinds 2019 slechts 59 imams opgeleid en het botert niet echt tussen Ditib en Duitsland. De Duitse regering vindt de link met de Turkse regering ongewenst en wil dat Ditib zich onafhankelijker opstelt en afstand neemt van extremistische geluiden uit Turkije, waaronder die van de voorzitter van Diyanet Ali Erbas.

Diyanet zendt nu Turkse imams voor een periode van vier of vijf jaar naar Turkse moskeeën in Duitsland. In de imamopleiding, die in 2025 een herstart doormaakt met 75 Turkse student-theologen is veel aandacht voor de Duitse taal en cultuur. Ook zouden de Turkse imams zich voor tenminste tien jaar moeten committeren aan een verblijf in Duitsland en niet meer onder toezicht van het Turkse consulaat moeten staan. Zo zouden ongewenste buitenlandse invloeden verminderd kunnen worden.

- Advertentie -