Voor het eerst zijn vijf mensen op een Nederlandse universiteit afgestudeerd als Hindoe Geestelijk Verzorger. Het gaat om een tweejarige postacademische ambtsopleiding aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Sharda Nandram (foto), hoogleraar Hindoe-spiritualiteit en Samenleving aan de VU, nam initiatief tot de opleiding. Er was al wel een masteropleiding Spiritual Care, zegt ze, maar die keek te weinig vanuit een hindoeïstisch ‘insiders-perspectief’ naar spiritualiteit.
Tegelijkertijd wilde ze deze nieuwe opleiding tot Hindoe Geestelijk Verzorger toegankelijk maken voor zowel hindoes als niet-hindoes, vertelt ze aan de Kanttekening.
Volgens Nandram kunnen afgestudeerden na de opleiding een specifieke invulling geven als Hindoe Geestelijk Verzorger bij de GGZ, justitie en defensie. Ook de eigen spirituele verdieping is een belangrijke pijler van de opleiding.
Nadram: ‘Geestelijke verzorging is voor een groot deel gebaseerd op ‘zijn’ voor je cliënt. Het is dus niet alleen een gereedschapskist met tools aanreiken. Die zijn er wel en zijn ook belangrijk. Maar je krijgt pas een diepere connectie met de cliënt als je er voor de cliënt bent. De cliënt deelt immers twijfels, angsten en diepe vragen met je waar hij of zij misschien nog nooit over heeft nagedacht of over gesproken. Vragen zoals: ‘Wat gebeurt er met mij na de dood? Waarom moet deze zware ziekte mij overkomen? Heb ik op uitzending goed gehandeld of kon ik narigheid voorkomen? Waarom kan ik mij niet beheersen en doe ik dingen die volgens de wet niet kunnen?”
De opleiding dealt met vragen die vooral in de Nederlandse context van belang zijn. De hoogleraar hoopt dat ze deze opleiding in de toekomst verder kan uitbreiden naar een internationale variant.