Zes prominente Egyptische activisten zijn gisteren vrijgelaten uit de gevangenis. Dit, na maandenlang te zijn vastgehouden op beschuldiging van deelname aan of hulp aan terroristische groeperingen en het verspreiden van nepnieuws.
Het gaat onder meer om journalist en activist Esraa Abdel Fattah (foto). Zij was een van de organisatoren van de Egyptische revolutie van 2011, die een einde maakte aan de dertigjarige heerschappij van dictator Hosni Mubarak. Ze heeft meer dan 21 maanden gevangen gezeten, vertelt haar advocaat aan het internationale persbureau Reuters.
‘Het gaat heel goed met haar. Ze is opgewekt en ze is zeker erg blij met deze beslissing, om haar leven weer op te pakken’, zei hij, eraan toevoegend dat de zaak open blijft en dat ondanks haar vrijlating het onderzoek loopt.
Activist en advocaat Mahienour el-Masry, journalist Moataz Wednan, de linkse columnist Gamal al-Gamal, de linkse politicus Abdel Nasser Ismail en journalist Mostafa al-Asar werden ook vrijgelaten, aldus een advocaat die hen vertegenwoordigt en een gerechtelijke bron. Ook tegen hen lopen de aanklachten nog, voegde de advocaat eraan toe.
Volgens sommige analisten is hun vrijlating een geste na kritiek vanuit Washington. De Verenigde Staten waarschuwden vorige week om de lopende onderhandelingen over de verkoop van wapens met Egypte mede af te laten hangen van de mensenrechtenschendingen in het land.
De timing is verder opmerkelijk omdat deze vlak voor het offerfeest is dat morgen begint. Ook in sommige andere islamitische landen wordt het offerfeest door de machthebbers aangegrepen om zich van hun goedlachse kant te laten zien en gevangenen genade te schenken. De koning van Marokko doet dit bijvoorbeeld regelmatig, al heeft hij Nasser Zefzafi, leider van de dissidente Rif-beweging, nog niet vrijgelaten.