11.7 C
Amsterdam

Erdogan bezoekt de Balkan om banden aan te halen

Lees meer

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan brengt deze week een bezoek aan Albanië en Servië, waar hij naar verwachting de economische en diplomatieke banden van zijn land met de Balkan zal versterken, meldt AFP

Erdogan opent vandaag in Albanië de Grote Moskee van Tirana. De bouw van de grootste moskee op de Balkan werd gefinancierd door Turkije.

Morgen gaat Erdogan naar Servië, waar Turkije in 2017 een grote politieke comeback maakte met zijn historische bezoek aan Belgrado. In die tijd herstelden Erdogan en zijn Servische ambtgenoot Aleksandar Vucic de banden tussen hun landen. Vijf eeuwen van de Ottomaanse aanwezigheid in Servië hebben zwaar gewogen op de betrekkingen tussen Belgrado en Ankara.

Een andere bron van spanningen zijn de culturele en historische banden tussen Turkije en de voormalige afgescheiden Servische provincie Kosovo. Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië, een stap die Belgrado nog steeds weigert te erkennen.

Het bezoek van 2017 herstelde niettemin de relatie van Turkije met Servië, vertelde de in Belgrado gevestigde analist Vuk Vuksanovic aan AFP. Sindsdien ‘is de Balkan een behoorlijk succesverhaal voor Turkije’, voegde hij eraan toe.

Albanië en Turkije hebben via de NAVO ook militaire banden. Turkije levert sinds dit jaar ook Turkse Bayraktar-drones aan de Balkanstaat.

Servië is ook een belangrijke toeristische bestemming voor Turkse staatsburgers, op de tweede plaats na Bosnië.

- Advertentie -