Erdogans AKP en coalitiepartner MHP willen het Turkse politieke systeem opnieuw aanpassen. De wijziging zal het sommige nieuwe partijen moeilijker maken, meldt het internationale persbureau Reuters.
De regeringspartijen kende de afgelopen jaren al nieuwe uitdagers. In 2017 richtten MHP-dissidenten de centrumrechtse Goede Partij op. De afgelopen maanden startten AKP-dissidenten Ahmet Davutoglu en Ali Babacan, twee oud-ministers, respectievelijk de conservatieve Toekomstpartij en de liberale Partij voor Democratie en Vooruitgang.
De AKP en de MHP zullen naar alle waarschijnlijkheid deze maand al voorstellen om de kiesdrempel voor nieuwe partijen te verlagen naar 5 procent, wat eerst nog 10 procent was. Maar tegelijk zal de nieuwe wet ‘zetelrovers’ beletten om samen een nieuwe parlementaire groep te vormen.
Mochten er tussentijdse verkiezingen komen, dan is dat een klap voor de net gevormde partijen. Om mee te mogen doen aan nieuwe verkiezingen, moet een nieuwe partij aan enkele criteria voldoen. Een partij die mee wil doen moet al een congres gehouden hebben en aanwezig zijn in de helft van alle provincies, of moet al twintig parlementariërs in Ankara hebben zitten.
Vlak voor de verkiezingen van 2018 stapten vijftien parlementariërs van de links-seculiere oppositiepartij CHP over naar net gevormde Goede Partij. De CHP heeft al aangegeven om vlak voor de volgende verkiezingen van 2023 nieuwe partijen te helpen om aan de regel van twintig parlementariërs te voldoen, mocht dat nodig zijn.
De AKP zegt tegen Reuters dat de wijziging niet zozeer bedoeld is om nieuwe uitdagers buiten te sluiten. De partij wil ‘onethische’ toestanden zoals in 2018 tegenhouden, aldus een woordvoerder.
AKP-dissident Babacan is niet blij met de maatregel. Een woordvoerder denkt dat Erdogan zijn nieuwe partij een pootje wil lichten. ‘Het is duidelijk dat elke nieuwe partijwetgeving is bedoeld om partijen als de onze uit te sluiten van nieuwe verkiezingen.’
Dat Erdogan in 2023 zal winnen is niet vanzelfsprekend. Volgens een nieuwe opiniepeiling kan de populaire burgemeester Ekrem Imamoglu uit Istanbul Erdogan verslaan. Ruim 40 procent zou op Erdogan stemmen, 46 procent voor CHP-lid Imamoglu. 47 procent zou niet op Erdogan zouden stemmen als hij voor een nieuwe termijn gaat, terwijl 39 procent dat wel zou doen.