De Turkse president Erdogan voert de druk op om van de Haga Sophia weer een moskee te maken.
De van oorsprong Byzantijnse kerk diende in het Ottomaanse Rijk en Turkije als een moskee, maar werd na een besluit van de regering in 1934 een museum. Erdogan wil dit besluit nietig laten verklaren.
Op 2 juli zal de Turkse Raad van State naar verwachting een uitspraak hierover doen. De regeringsgezinde journalist Ahmet Anapali beweert dat het tapijt al is besteld voor de ‘Ayasofya Camii’. ‘Camii’ is Turks voor ‘moskee’.
Oppositiepartijen verwijten Erdogan dat hij de Hagia Sophia inzet om bij zijn islamistische achterban aan populariteit te winnen. In de peilingen staat de AKP er niet best voor.
Het Turkse onderzoeksbureau KONDA verkondigde vorige week dat de electorale steun voor de AKP is geslonken tot 30 procent. Twee weken geleden peilde bureau AKAM dat Erdogan het bij de volgende presidentsverkiezingen zal afleggen tegen Ekrem Imamoglu, de populaire linkse burgemeester van Istanbul.
Orhan Bursali van de krant Cumhuriyet denkt dat Erdogan deze rel rond de Hagia Sophia gebruikt om de aandacht af te leiden van de economische crisis waarin Turkije zich bevindt. Ook denkt hij dat Erdogan de gelegenheid aangrijpt om weer externe vijanden te creëren.
Dat laatste lukt ook. Griekenland en de Russisch-orthodoxe Kerk zijn boos op Turkije, want de Hagia Sophia in het vroegere Constantinopel was ooit het hart van het Oosters-orthodoxe christendom. Ook Egyptenaren zijn boos. De fatwa-raad van de islamitische Azhar Universiteit stelt op Facebook dat Erdogan zich schuldig maakt aan ‘religieus imperialisme’.
Saillant: in hetzelfde Facebookbericht noemde de fatwaraad Turkse verovering van Constantinopel in 1453 een ‘bezetting’. Na ophef op social media kwam de fatwa-raad hierop terug. De verovering van Constantinopel door de moslims is immers voorspeld door de profeet Mohammed, aldus de overlevering: ‘Op een dag zal Constantinopel worden veroverd. Geweldig is de commandant die het zal veroveren. Geweldig zijn zijn soldaten.’