De extreemrechtse groepering Pegida (Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland) in Duitsland stopt na tien jaar met haar activiteiten. Zondag hielden de zelfverklaarde voorvechters van ‘de westerse zaak’ hun laatste bijeenkomst in Dresden, meldt de Süddeutsche Zeitung.
De beweging was de afgelopen jaren al sterk afgenomen en nauwelijks nog zichtbaar op straat. Mensen rondom Lutz Bachmann, het brein achter Pegida, willen zich nu richten op ‘andere projecten’, aldus NTV. Het is nog onduidelijk wat de groep precies van plan is.
Naar verluidt is de stop deels financieel gemotiveerd, met plannen voor een mogelijke herstart via studio-opnames voor podcasts en radio-uitzendingen.
De Duitse politicoloog en hoogleraar Hans Vorländer noemt het einde van Pegida een logische stap, omdat de radicale standpunten van de beweging ‘al zijn overgenomen en tegenwoordig veelvuldig worden uitgedragen door politieke partijen zoals de AfD’, zo verklaart hij aan NTV.
Pegida kende zijn hoogtijdagen tijdens de opkomst van de strijd tegen IS, toen honderden Syriëgangers uit Europa probeerden een ‘islamitisch kalifaat’ te stichten in Syrië en Irak, wat leidde tot massale demonstraties in Duitsland.
In Nederland is Edwin Wagensveld een vertegenwoordiger van een extreemrechtse vertakking van Pegida. Hij houdt zich vooral bezig met demonstratieve koranverbrandingen, die niet strafbaar zijn in Nederland.