14.9 C
Amsterdam

Frankrijk: miljardair koopt media op en vervangt redacties

Lees meer

Rassemblement National van Marine Le Pen werd niet de grootste partij in het Franse parlement, maar groeide wel van 88 naar 143 zetels in de Assemblée Nationale. Deze overwinning is mede te danken aan de conservatief-katholieke miljardair Vincent Bolloré, die op grote schaal media opkoopt en redacties vervangt.

Het vlaggenschip van het media-imperium van Bolleré is de televisiezender CNews. De best bekeken Franse nieuwszender is te vergelijken met het Amerikaanse Fox, en komt met suggestief nieuws over migranten, moslims en ‘woke’-activisten. Alles wat de vooroordelen van de rechtse onderbuik maar bevestigt.

De extreemrechtse politicus Éric Zemmour die een stuk extremer is dan Le Pen, dankte zijn landelijke bekendheid aan CNews, waar hij minderjarige migranten wegzette als ‘dieven, moordenaars en verkrachters’. Zemmour deed vorig jaar – tevergeefs – een gooi naar het presidentschap.

De Franse politicoloog Jean-Yves Camus stelt dat Bolleré eerst het discours wil veranderen, voordat de partijen die deze ideeën propageren de macht kunnen grijpen. Mediahistoricus Alexis Lévrier beaamt dit. De verkiezingswinst van Rassemblement National zou zelfs het doel zijn waarvoor de aartsconservatieve Bolleré zijn imperium heeft gesticht.

Maar Bolleré bedreigt ook de onafhankelijkheid van de media. Hij koopt kranten, zenders en andere platformen op, vervangt alle medewerkers die hij lastig vindt en zet er dan mensen neer die zijn ideeën promoten. Nadat de mediatycoon Journal du Dimanche (Zondagkrant) had opgekocht werd Geoffroy Lejeune de nieuwe hoofdredacteur. Hij kwam van het ultrarechtse, islamofobe weekblad Valeurs Actuelles. De rest van de redactie van Journal du Dimanche vreesde verrechtsing van het blad en stapte op.

In 2021 heeft een commissie van de Franse senaat een onderzoek gedaan naar het gevaar van mediaconcentratie, waarbij Bolleré meerdere keren werd verhoord. De verhoren hebben – tot dusver – nog geen grote gevolgen gekregen, aldus de Belgische krant de Morgen.

- Advertentie -