11.7 C
Amsterdam

‘Geen racistisch motief’ bij dodelijke schietpartij in Stampersgat

Lees meer

De rechtbank in Breda ziet in de dood van de 25-jarige Marokkaanse-Nederlander Hamza el Baghdadi door zijn buurman Gerben van V. ‘vooralsnog’ geen racistische motieven. Dat meldt de Volkskrant.

De verdachte Van V. verklaart tegenover de rechter uit ‘zelfverdediging’ te hebben gehandeld toen hij op 11 juli zijn Marokkaanse buurman doodschoot.

‘Ik vind het stuitend dat ik word weggezet als een racist die zomaar heeft lopen schieten, terwijl dat absoluut niet het geval is geweest’, aldus Van V.

Volgens hem zou Hamza de aanstichter van ‘het geheel’ zijn geweest en beroept hij zich op noodweer.

Direct na de schietpartij op 11 juli haalden velen op sociale media de islamofobe geschiedenis van de verdachte erbij en betichtten zij de media van bagatellisering van de moordzaak als ‘een ordinaire burenruzie’.

Uit de tijdlijn van Van V.’s sociale media-accounts blijkt in ieder geval dat hij moslims van pedofilie beschuldigt en moslima’s met een hoofddoek ‘een toonbeeld van achterlijkheid’ noemt.

Volgens de advocaat van de verdachte moeten deze uitingen ‘compleet los’ worden gezien van het schietincident. ‘Mijn cliënt heeft een scherpe mening over bepaalde onderwerpen, maar dat heeft niets te maken met wat hier is gebeurd’, aldus Van V.’s advocaat Hakan Akbaba tegen de Volkskrant.

- Advertentie -