De beelden van de gewelddadige protesten in Bangladesh gaan de hele wereld over. Rapporten wijzen op een toename van geweld tegen hindoes en hun bezittingen, maar er is ook veel nepnieuws in omloop, afkomstig van hindoe-nationalisten en extreemrechts. ‘De oorzaken achter het geweld lijken eerder politiek, dan religieus’, schrijft de BBC in een analyse.
In Bangladesh zijn sinds begin augustus al meer dan 400 doden gevallen. De studentenprotesten die tot de vlucht van premier Sheikh Hasina hebben geleid, hebben het land in een chaotische situatie gebracht. Partijleden van Awami League, die bestaat uit hindoes en moslims, zijn hierbij het doelwit.
De BBC heeft de beelden, die vaak als bewijs worden aangevoerd voor een zogenoemde ‘hindoe genocide in Bangladesh’, onder de loep genomen. Veel video’s zouden volgens de BBC nep en anti-islamitisch zijn.
Zo zou een door islamisten afgebrande hindoetempel eigenlijk een nabijgelegen partijkantoor van de Awami League zijn. Zulk nepnieuws is veelal afkomstig van accounts uit India, schrijft BBC.
Toch blijft de situatie in Bangladesh gespannen en zijn hindoes alert. Ook in Nederland maken hindoes zich zorgen. Zo was er afgelopen vrijdag een demonstratie in Den Haag. ‘Deze demonstratie is bedoeld om bewustzijn te creëren en te pleiten voor de rechten van de hindoe-gemeenschap in Bangladesh, die te maken heeft met ernstige discriminatie en geweld’, aldus Nanda Baldew, bestuurslid bij Hindoe Raad Nederland, in een persverklaring.