24.8 C
Amsterdam

Gratis ov in Amsterdam niet voor kinderen zonder BSN

Lees meer

Kinderen die in Amsterdam wonen kunnen ook dit jaar weer gratis gebruik maken van het  openbaar vervoer, maar dit geldt niet voor ongedocumenteerden. Zij vallen buiten de boot, omdat ze niet beschikken over een Burgerservicenummer (BSN).

Dit meldt de Amsterdamse stadszender AT5. Voor veel ongedocumenteerde kinderen is een uitstapje extra belangrijk in de vakantieperiode, maar vanwege de hoge prijzen van openbaar vervoer in Amsterdam is dit vaak geen optie voor ze.

De Braziliaanse Leidy Concalves die in Osdorp woont met haar drie (in Amsterdam geboren) kinderen vindt het verbazingwekkend dat zij geen gebruik kunnen maken van de regeling. ‘Ik wil bijvoorbeeld naar de kindercamping in Amsterdam Noord met mijn kinderen, dat is onbetaalbaar voor ons’, zegt ze tegen AT5.

‘Mensen zeggen dat kinderen gelijk zijn en een gelijk leven moeten hebben, maar hoe dan?’, jammert ze en wil dat de gemeente gratis openbaar vervoer echt voor alle kinderen in Amsterdam beschikbaar maakt.

Gianni de Costa, die ongedocumenteerden in Amsterdam helpt, zegt dat de gemeente zich bewust is van het probleem. ‘Als er geen gratis OV komt voor deze kinderen, dan betekent het dat zij gewoon thuis en in hun buurt blijven hangen’. Dat is volgens hem extra zuur, omdat de vakantieperiode is aangebroken. ‘Zo hebben ze na de zomer niks om over te vertellen’, aldus Da Costa. Ook Leidy is bang dat haar kinderen de hele zomer thuiszitten.

Vorig jaar zouden bijna 17.000 kinderen gebruik hebben gemaakt van de regeling, ongeveer 19 procent van het totale ov-gebruik in de zomer.

- Advertentie -