Ook in de meest noordelijke provincie van Nederland zou binnenkort een islamitische basisschool kunnen staan. Maar de gemeente Groningen, waar de school moet komen, maakt zich zorgen over onderwijssegregatie.
PvdA-wethouder Carine Bloemhoff heeft deze zorgen geuit in een brief aan het ministerie van Onderwijs, zo meldt Trouw. ‘We willen in Groningen graag dat kinderen zoveel mogelijk samen naar school gaan en van elkaar leren’, zegt de wethouder volgens de krant.
Stichting Noor, de organisatie achter de plannen, diende onlangs een aanvraag voor de nieuwe school bij DUO. Hiervoor haalde het veel steun op onder islamitische ouders, die behoefte hebben aan een islamitische school in het noorden.
Hoewel het aan DUO is om de aanvraag goed te keuren, wil de wethouder de zorgen toch bespreken. Ze vreest ook voor een uitstroom van kinderen met een migratieachtergrond die nu regulier onderwijs genieten, terwijl er juist veel is gedaan om goed onderwijs te bieden aan deze leerlingen.
Stichting Noor ziet dit anders. Net als christelijke scholen zouden islamitische scholen ook niet-moslims kunnen aantrekken, zegt directeur-bestuurder Redouan Boudil in Trouw. De Koran en de Soennah (overleveringen van de Profeet) gelden misschien als richtsnoer voor het onderwijs, maar er is ook aandacht voor de acceptatie van verschillen, staat op de website.
Stichting Noor heeft nu vijf basisscholen op islamitische grondslag in Nederland.
‘Bij stichting Noor hechten we veel waarde aan een open leerhouding. Deze open houding geldt zowel naar elkaar als naar de samenleving, waarbij we voortdurend de verbinding zoeken, zowel binnen onze lokale gemeenschappen als in een bredere internationale context’, schrijft het in de aanvraag.