15 C
Amsterdam

Hezbollah-leider Nasrallah stemde vlak voor zijn dood in met staakt-het-vuren

Lees meer

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah had ingestemd met een staakt-het-vuren voordat hij door Israël werd vermoord, zegt de Libanese minister van Buitenlandse Zaken Abdallah Bou Habib in een interview met CNN.

De Libanese regering had, in overleg met Hezbollah, ingestemd, legt de minister uit in het interview. Dit besluit deelden ze vervolgens mee aan de staatshoofden van de Verenigde Staten en Frankrijk, de initiatiefnemers van de overeenkomst. Volgens hem was ook Benjamin Netanyahu akkoord met de deal, vertelt hij.

Een dag voordat Nasrallah werd geraakt en vermoord door bombardementen van Israël, lag er inderdaad een voorstel tot een staakt-het-vuren voor 21 dagen, ondertekend door de Verenigde Staten, Frankrijk, Australië, Canada, de Europese Unie, Duitsland, Italië, Japan, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en Qatar.

CNN deed navraag bij Amerikaanse regeringsleiders om te verifiëren in hoeverre dit voorstel was omarmd door de leiders van Hezbollah en Israël. Volgens de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthew Miller, heeft Hezbollah niet officieel kenbaar gemaakt dat het instemde met het voorstel.

Een andere anonieme bron uit de Amerikaanse regering vertelt de nieuwszender dat Israël groen licht had gegeven, maar vervolgens doorging met de aanval op Hezbollah, omdat de regering het voorstel beschouwde als het begin van de onderhandelingen. De Amerikanen zouden de deal niet verder hebben aangemoedigd toen ze hoorden dat het Israëlische leger Nasrallah zou kunnen uitschakelen.

- Advertentie -