15 C
Amsterdam

Honderdduizenden op de vlucht in Libanon

Lees meer

In Libanon loopt het aantal mensen op de vlucht snel op, nu niet alleen het zuiden, maar ook andere delen van het land onveilig zijn. Het Rode Kruis spreekt van honderdduizenden mensen op de vlucht. Een groot aantal van hen wijkt uit naar buurland Syrië, waaronder veel Syriërs die in Libanon een veilig onderkomen hadden gevonden.

UNHCR spreekt van ‘duizenden Libanezen en Syriërs’ die wanhopig van Libanon naar Syrië vluchten. De VN-Vluchtelingenorganisatie maakt zich zorgen over de situatie in het land, omdat de aardbeving van 2023 en het slepende conflict kritieke infrastructuur hebben verwoest, en miljoenen mensen hulp nodig hebben.

‘Het is de zoveelste beproeving voor families die eerder de oorlog in Syrië ontvluchtten en nu gebombardeerd worden in het land waar ze onderdak zochten. We moeten voorkomen dat deze situaties van wanhoop en verwoesting zich herhalen. Het Midden-Oosten kan zich geen nieuwe ontheemdingscrisis veroorloven’, zegt Filippo Grandi, hoge commissaris voor vluchtelingen van de VN. Naar schatting wonen er 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon.

Ook in Libanon zelf zoeken mensen een veilig heenkomen, door bijvoorbeeld van het zuiden naar het noorden te vluchten, maar de opvangplekken zijn beperkt. ‘Scholen veranderen in opvangcentra voor vluchtelingen, ziekenhuizen liggen overvol. Tienduizenden mensen zijn plotseling afhankelijk van humanitaire hulp’, beschrijft het Rode Kruis de situatie.

‘Libanon wordt al getroffen door een grote sociaaleconomische crisis. Driekwart van de mensen leeft onder de armoedegrens. Deze mensen kunnen de klap van de huidige escalatie maar moeilijk te boven komen.’

Repatriëring Libanese Nederlanders

De komende dagen worden ook enkele honderden Libanese Nederlanders geëvacueerd. Vandaag en morgen staan de repatriëringsvluchten voor Libanese Nederlanders gepland. Nederlanders die in Libanon wonen, kunnen zich voor deze vluchten aanmelden, omdat het steeds moeilijker wordt om op de reguliere manier uit het land te vertrekken. Het gaat om militaire vluchten die worden uitgevoerd door Defensie.

- Advertentie -