14.2 C
Amsterdam

Hoogopgeleide moslims overwegen steeds vaker emigratie

Lees meer

De xenofobe politieke cultuur in Nederland steekt vooral hoogopgeleide en goed geïntegreerde moslims. Voor velen wordt emigreren, vooral naar Marokko, een steeds serieuzere optie, meldt de Volkskrant.

‘Als je je niet volledig aanpast, blijf je voor Nederlanders een vreemdeling’, vertelt Mohammed, een docent, aan de Volkskrant. Hij heeft jarenlang geprobeerd zich aan te passen, maar zonder resultaat. Zijn vrouw, Yasmine, deelt zijn frustratie: ‘Mensen kijken op me neer omdat ik een hoofddoek draag’, zegt ze. ‘We zijn het zat om in vernedering te leven.’

Hoewel er geen harde cijfers zijn over het aantal moslims dat daadwerkelijk vertrekt of dit overweegt, is de onvrede onder de tweede en derde generatie – mensen die in Nederland zijn geboren en getogen – duidelijk. Schrijver Abdelkader Benali merkte eerder dit jaar op dat moslims vervreemden door de combinatie van buitenlandse conflicten zoals Gaza en de binnenlandse retoriek van politici zoals Geert Wilders.

Borja Martinović, hoofddocent interdisciplinaire sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, noemt dit de integratieparadox. ‘Hoger opgeleide en economisch beter geïntegreerde mensen met een migratieachtergrond voelen zich vaker uitgesloten en vervreemd dan lager opgeleiden’, legt hij uit. Dit komt volgens hem doordat hogeropgeleiden zich meer bewust zijn van politieke ontwikkelingen en vaker te maken krijgen met discriminatie in voornamelijk witte omgevingen.

- Advertentie -