6.1 C
Amsterdam

Human Rights Watch hekelt ‘zinloos’ boerkaverbod Sri Lanka

Lees meer

Human Rights Watch (HRW) heeft felle kritiek op het dreigende boerkaverbod in Sri Lanka. 

Daarmee sluit de mensenrechtenorganisatie zich aan bij de islamitische gemeenschap in het land, die het verbod ziet als poging om de boeddhistische meerderheid van Sri Lanka tevreden te stellen en verdeeldheid te zaaien. De moslimraad in het land verdenkt de regering van een ‘racistische agenda’.

Boeddhisten maken ongeveer 75 procent uit van de 22 miljoen inwoners van Sri Lanka, moslims ongeveer 9 procent. Hindoes vormen ongeveer 15 procent van de bevolking.

Het voorstellen moeten nog worden goedgekeurd door het parlement. Dat lijkt een formaliteit, gezien de regering daar driekwart van de zetels in handen heeft.

In 2019 was er in Sri Lanka een tijdelijk boerkaverbod van kracht, die volgde op de bomaanslagen op christenen op paaszondag. HRW heeft toen talloze incidenten gedocumenteerd van moslima’s die een hijab droegen – geen boerka – maar toch werden gediscrimineerd en werden geweigerd bij scholen, ziekenhuizen en universiteiten.

Er zou geen bewijs zijn dat gezichtsbedekking een veiligheidsrisico vormt dat zo’n beperking van de godsdienstvrijheid zou rechtvaardigen.

HRW: ‘Het parlement moet dit zinloze en verdeeldheid zaaiende verbod op gezichtsbedekking verwerpen en moet ophouden met het zoeken naar excuses om de gemarginaliseerde minderheden van Sri Lanka slecht te behandelen.’

In 2019 werd Sri Lanka tijdens Pasen opgeschrikt door IS-sympathisanten die een aanslag pleegden op kerken en hotels. Hierbij kwamen 270 mensen om. Sinds die aanslag laaide de vijandigheid tegenover moslims in het land op.

Na internationale druk besloot de regering onlangs te stoppen met het verplicht cremeren van moslims in coronatijd, wat volgens de islam niet mag.

- Advertentie -