6.8 C
Amsterdam

In Harderwijk staan asielzoekers en inwoners met elkaar op goede voet

Lees meer

Volgens locatiemanager Thami Zabda (52) leven bewoners en omwonenden van het azc in Harderwijk in harmonie samen. Het azc staat midden in een woonwijk, zodat de asielzoekers makkelijker integreren.

‘Het azc in Harderwijk ligt in het hart van de stad, wat automatisch voor meer verbinding zorgt’, zegt de Irakese asielzoeker Abel Al Temimi (22) tegen One World. ‘Wanneer ze mij vragen waar ik geboren ben, zeg ik: ‘In Irak, maar ik ben herboren als Harderwijker.’ Al Temini heeft inmiddels een verblijfsvergunning en werkt als trainee bij de gemeente.

Ook moskeeën en kerken hebben bijgedragen aan de acceptatie van asielzoekers door Harderwijk, aldus One World. Ze drongen er in 2015 bij de gemeente op aan om een azc te openen, vanwege de vele Syrische vluchtelingen die toen ons land binnenkwamen. Zij zagen het als een religieuze plicht om deze mensen menswaardig op te vangen.

Negatieve verhalen over de spanningen tussen asielzoekers en omwonenden komen vaak in het nieuws. Denk aan Heesch waar in 2016 omwonenden een varken aan de boom hingen op de plek van het beoogde azc, Albergen en Cranendonck waar mensen zich verzetten tegen de komst van een azc, en Ter Apel waar vorig jaar asielzoekers met eieren werden bekogeld.

Dat in Harderwijk nauwelijks spanningen zijn tussen asielzoekers en ‘autochtonen’ viel ook de lokale journalist Harry Schippers op. ‘De lokale partij Gemeentebelang was vroeger tegen asielopvang. Maar in hun laatste verkiezingsprogramma stond daar niks meer over in. Stiekem zijn we hier best wel trots op het azc. We hebben een gemeenschap waarin we voor anderen zorgen.’

- Advertentie -