11.4 C
Amsterdam

India bombardeert Pakistan: tientallen burgerdoden

Lees meer

De Indiase luchtmacht heeft Pakistan aanvallen. Volgens de Indiase autoriteiten zijn op negen locaties doelen geraakt, in het Pakistaanse deel van Kashmir en in Pakistan zelf. De aanvallen zijn volgens India niet gericht tegen Pakistaanse militaire doelen, maar tegen extremisten die verantwoordelijk zouden zijn voor de recente aanslag in het Indiase deel van Kashmir.

Internationale persbureaus melden dat bij de aanvallen zeker negentien mensen zijn omgekomen. In Bahawalpur zou een moskee zijn getroffen, waarbij dertien mensen om het leven kwamen. Deze moskee zou eerder in verband zijn gebracht met een terreurgroep.

De Pakistaanse legerchef spreekt van 26 burgerdoden. In de getroffen gebieden ontstond paniek. De stroom viel uit, ziekenhuizen riepen de noodtoestand uit, en scholen werden gesloten. Veel mensen sloegen op de vlucht. De Pakistaanse premier Shehbaz Sharif noemde de aanvallen ‘een oorlogsdaad’ en beloofde een krachtig antwoord.

Als vergelding zegt Pakistan meerdere Indiase gevechtsvliegtuigen te hebben neergehaald. Minstens twee toestellen zouden zijn neergestort in het Indiase deel van Kashmir. India heeft dat nog niet bevestigd. Bij de Pakistaanse vergeldingsaanvallen zouden tien Indiase doden en 48 gewonden zijn gevallen, aldus de Pakistaanse autoriteiten.

De internationale gemeenschap reageert bezorgd. VN-chef António Guterres riep beide landen op tot terughoudendheid. De Amerikaanse president Trump noemde de situatie ‘een schande’ en hoopt dat ‘de onrust snel voorbij is’. China, bondgenoot van Pakistan, roept eveneens op tot kalmte.

India houdt Pakistan verantwoordelijk voor de aanslag vorige maand in Indiaas-Kashmir, waarbij zeker 26 doden vielen. De hindoenationalistische premier Narendra Modi beloofde destijds de daders ’tot in de uithoeken van de wereld’ te achtervolgen. De Indiase militaire operatie heeft de naam ‘Operatie Sindoor’ gekregen. Dit is een verwijzing naar de rode stip die hindoevrouwen dragen op hun voorhoofd. Hiermee wil India de weduwen eren van de hindoemannen die toen zijn vermoord.

India en Pakistan hebben drie oorlogen gevoerd om Kashmir, in 1947, 1965 en 1999 (de Kargiloorlog). Hoewel de overgrote meerderheid van Kashmir islamitisch is, bezet India het grootste deel van het gebied. Pakistan wil dat heel Kashmir zich aansluit bij Pakistan, sommige Kashmiri echter willen onafhankelijkheid. In augustus 2019 verslechterde de situatie in het door India bezette deel van Kashmir, toen Modi besloot om per presidentieel decreet artikel 370 van de grondwet te schrappen. Daardoor kwam er een einde aan de autonome status van Kashmir. India sloot daarna tientallen politici op, vervolgde journalisten en blokkeerde een tijdlang de toegang tot het internet. Dit heeft geleid tot een nog sterkere wens om zich los te maken van India.

De voorzitter van de Kashmir Council Europe (KCEU), Ali Raza Syed, heeft in een persbericht de Indiase agressie tegen Pakistan en Azad Kashmir (Het Pakistaanse deel van Kashmir) krachtig veroordeeld. Hij stelt dat India, ondanks duidelijke waarschuwingen van de internationale gemeenschap en wereldmachten, de burgerbevolking in verschillende regio’s van Pakistan en Azad Kashmir heeft aangevallen. ‘Dit is een flagrante schending van internationale wetten en mensenrechten.’

‘De internationale gemeenschap moet onmiddellijk ingrijpen om de Indiase agressie te stoppen, aangezien deze gedreven wordt door oorlogszucht en de regionale vrede wil destabiliseren.’ Ali Raza Syed benadrukte dat het werkelijke probleem de regio Kashmir is, een betwist gebied waarvan een groot deel illegaal door India bezet is en dat India deze bezetting permanent wil maken.

- Advertentie -