3.3 C
Amsterdam

India: moslimjournalist ‘gegijzeld en geslagen door hindoe-nationalisten’

Lees meer

De uit Kashmir afkomstige Indiase journalist Shadid Tantray werd vorige maand anderhalf uur lang gegijzeld door hindoe-nationalisten uit India, zegt hij, toen hij in Delhi een reportage aan het maken was samen met zijn collega’s.

Toen hij een reportage maakte over politiegeweld in Delhi, vroeg een lokale politicus van de nationalistische regeringspartij BJP om zijn identiteitskaart. Nadat hij zijn ID-kaart had gezien ontstak de man in woede, omdat Shadid Tantray een islamitische naam is.

Tantray: ‘Ik antwoordde dat ik naar deze buurt was gekomen als journalist. Maar de lokale politicus werd bozer, schreeuwde en beledigde mij en mijn collega’s, ook met antisemitische opmerkingen, en toen werd de situatie echt gevaarlijk. Een menigte van ongeveer honderd mensen intimideerde mij en mijn collega’s en hield ons negentig minuten lang gegijzeld. Ze sloegen mij ook gedurende twee minuten.’

De politie kwam erg laat tussenbeide en bevrijdde de journalisten, die naar het politiebureau werden overgebracht. ‘De politieagent was erg rechttoe rechtaan’, vertelt Tantray. ‘Hij zei dat India officieel onafhankelijk was geworden in 1947, maar dat de echte onafhankelijkheid pas aanbrak in 2014, toen Narendra Modi en zijn hindoe-nationalistische BJP aan de macht kwamen. Toen waren de hindoes vrij om zichzelf te verdedigen. Met andere woorden, de politieagent bedoelde dat echte vrijheid het intimideren en molesteren van moslims is.’

Tantray en zijn collega’s hebben aangifte gedaan tegen de BJP-politicus, maar ze denken dat de politie hier niets mee zal gaan doen. In maart dit jaar, tijdens de pogrom in Delhi, assisteerden sommige politieagenten volgens Tantray zelfs hindoe-nationalistische bendes om moslims in elkaar te slaan.

Op de World Press Freedom Index van Reporters Without Borders (RSF) staat India staat op plaats 142 van de 180.

In Kashmir, de regio waar Tantray vandaan komt, is het met de persvrijheid nog slechter gesteld dan in de rest van India. Sinds het intrekken van de speciale status van de regio op 5 augustus 2019 staan de vrijheden in Jammu en Kashmir onder druk.

In maart dit jaar publiceerde het International Press Institute een rapport over de persvrijheid in Jammu en Kashmir. De NGO concludeerde dat de persvrijheid in deze Indiase staat ‘ernstig wordt bedreigd door veiligheidstroepen’ en drong er bij de Indiase BJP-regering van premier Narendra Modi op aan een einde te maken aan het pesten en intimideren van journalisten, zodat zij hun werk weer normaal kunnen doen.

‘De staat gebruikt een mix van pesterijen, intimidatie, surveillance en online informatiecontrole om kritische stemmen het zwijgen op te leggen en journalisten te dwingen hun toevlucht te nemen tot zelfcensuur’, verklaarde Ravi Prasad, directeur belangenbehartiging bij het in Wenen gevestigde IPI.

Op 5 augustus dit jaar, precies een jaar na de intrekking van de speciale status van Jammu en Kashmir, hekelde de NGO Reporters Without Borders (RSF) de Indiase regering over de schendingen van de persvrijheid. Deze schendingen waren ‘een democratie onwaardig’.

Volgens Shadid Tantray worden huizen van journalisten in Kashmir overvallen door de politie, worden journalisten en hun families geïntimideerd en is een vrouwelijke collega van hem door de politie in elkaar geslagen. ‘Delhi wil de informatiestroom uit Kashmir beheersen, dat alleen nog het narratief van de regering kan worden verteld. Daarom worden onafhankelijke journalisten aangevallen. De journalisten die nog wel hun werk kunnen doen zijn feitelijk PR-medewerkers van de regering.’

Gisteren vertelde Kanttekening-journalist Ewout Klei over het verhaal van Tantray op een virtuele bijeenkomst die werd georganiseerd door de Kashmir Council-EU, een NGO die zich richt op het verbeteren van de situatie in Kashmir. De uitzending is hieronder terug te kijken:

- Advertentie -