Een Afghaanse vluchteling heeft zichzelf tijdens een demonstratie in de Indonesische stad Medan in brand gestoken. Hij protesteerde tegen het trage beleid van de overheid, die vluchtelingen in het ongewisse laat.
‘Ik heb geprobeerd hem te redden en met hem te praten’, vertelt een vriend van de 22-jarige Ahmad Shad aan de Arabische nieuwszender al Jazeera. ‘Ik zei: ‘Doe dit alsjeblieft niet’.
Maar plotseling goot hij benzine over zijn kleren en haalde er twee aanstekers uit, één in elke hand. ‘Ik probeerde met hem te praten en zei hem geduld te hebben, maar hij luisterde niet.’
Shah ligt nu met derdegraads brandwonden zwaargewond in het ziekenhuis.
Hij reisde in 2016 als tiener naar Indonesië en wacht nu al vijf jaar op zijn definitieve hervestiging in een ander land. De onzekerheid, in combinatie met langdurige gezondheidsproblemen, zorgde ervoor dat hij in een depressie belandde en wanhopig werd, vertellen zijn vrienden aan al Jazeera.
Shah heeft zo’n twintig seconden in brand gestaan. Naar verluidt werd hij meteen aan de overkant van de straat naar een privéziekenhuis gebracht, maar diezelfde dag nog naar een openbaar ziekenhuis verplaatst door de overheid, die niet voor zijn medische zorg wil betalen.
Sinds 2016 zijn in Indonesië zeker dertien Afghaanse vluchtelingen omgekomen door zelfmoord. Ze wachtten al zes tot elf jaar op hervestiging.
Net als veel andere landen in Zuidoost-Azië is Indonesië geen ondertekenaar van het Vluchtelingenverdrag van 1951 of het daaropvolgende Vluchtelingenprotocol van 1967, dat permanente hervestiging in een gastland mogelijk maakt.
Dit betekent dat vluchtelingen slechts tijdelijk mogen blijven in afwachting van hervestiging elders, meestal in landen als de Verenigde Staten of Canada.
Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.