11.4 C
Amsterdam

Islamitische soefistaat in Albanië op komst; alcohol is toegestaan

Lees meer

De Albanese premier Edi Rama heeft tijdens de VN-top in New York de knuppel in het islamitische hoenderhok gegooid. Hij wil een ‘soefistaatje’ bouwen, vergelijkbaar met Vaticaanstad. Dit ministaatje in Albanië zou een toevluchtsoord moeten worden voor ‘progressieve moslims’ waar bijvoorbeeld alcohol is toegestaan, meldt de Standaard.

Volgens Rama zou het initiatief voor een nieuwe staat het imago van moslims kunnen verbeteren. ‘Laat het stigma van moslims niet bepalen wie moslims zijn’, zei hij tijdens zijn speech bij de Algemene Vergadering van de VN. Hij denkt dat soefi-aanhangers deze taak het beste kunnen vervullen.

De soefi’s, ook wel bektashi-volgelingen genoemd, zijn een stroming binnen de islam met vrijzinnige en vredelievende opvattingen. Ze geloven dat alle wereldproblemen opgelost kunnen worden door dialoog en een focus op de mensheid, in plaats van op de regels van de orthodoxe islam.

Rama belooft dat de nieuwe staat – met officiële grenzen, paspoorten en een eigen bureaucratie – dit mogelijk kan maken, bijvoorbeeld door alcohol toe te staan en zich niet te bemoeien met de klederdracht van vrouwen.

Het is nog de vraag of andere islamitische landen hiermee instemmen. Ook binnen Albanië is er veel ophef over dit plan. Akil Pano, voorganger van de protestantse gemeenschap, noemt het voorstel een ‘daad van nationaal verraad’. Politieke tegenstanders zien het vooral als een luchtkasteel dat afleidt van de corruptie in het land.

- Advertentie -