Israël heeft felle kritiek op Netflix en de film Farha, die sinds kort bij de streamingdienst te zien is. De film toont hoe een Palestijns gezin wordt vermoord tijdens de zogenoemde Nakba, de etnische zuiveringen van 1948 door zionistische milities. Israël spreekt over ‘het creëren van een vals verhaal’.
De film is bedoeld ‘om op te hitsen tegen Israëlische soldaten’, aldus de Israëlische minister van Financiën, die de subsidie voor vertoning in een theater in Jaffa wil intrekken. De Israëlische minister van Cultuur voegt toe dat Farha ‘leugens en laster’ afbeeldt en dat het tonen ervan in een Israëlisch theater ‘een schande is’.
Farha, een productie uit Jordanië, gaat over de ervaringen van een veertienjarig meisje tijdens de Nakba. Ze wordt opgesloten door haar vader en wordt daarna getuige van de moord op haar hele familie – inclusief twee kleine kinderen en een baby – wat ze ziet door een kier in de deur van de voorraadkast.
Critici zien een overeenkomst tussen de rol van dit meisje en met de Joodse Anne Frank. Hoewel de filmmaker Darin J. Sallam aangeeft dat dit niet bewust zo gekozen is, ziet ze wel overeenkomsten in de traumatische gebeurtenissen die beide tienermeisjes hebben meegemaakt.
Israël is boos ook boos op de Verenigde Naties, dat woensdag een een resolutie heeft goedgekeurd om de 75e verjaardag van de Nakba te herdenken.
90 landen stemden voor de resolutie, 30 landen – waaronder vrijwel de gehele Europese Unie – stemden tegen, 47 onthielden zich van stemming. Nu de motie is aangenomen, zal op komende 15 mei, de 75e verjaardag van de Nakba, worden herdacht tijdens de Algemene Vergadering van de VN.
1948 staat in de ogen van Israël voor de strijd die leidde tot de oprichting van de staat Israël. De Israëlische ambassadeur bij de VN vroeg de afgevaardigden: ‘Wat zou u zeggen als de internationale gemeenschap de vestiging van uw land als een ramp zou vieren? Wat een schande.’