3.2 C
Amsterdam

Israël hekelt Nederland om bezoek Hoekstra aan Palestijnse NGO

Lees meer

Israël eist tekst en uitleg van de Nederlandse ambassadeur omdat minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) de volgens Israël terroristische Palestijnse NGO Al-Haq heeft ontmoet. Dit melden Israëlische media.

‘Ambassadeur [Han] Docter zou het Nederlandse standpunt graag opnieuw bevestigen tijdens de reguliere ontmoeting met het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken’, zegt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in antwoordt op het Israëlische verzoek. Hoekstra zou dit onderwerp ook al hebben besproken met zijn Israëlische collega.

Hoekstra sprak gisteren met Al-Haq in de Palestijnse stad Ramallah, tijdens zijn eerste reis naar Israël en Palestina sinds zijn aantreden in januari. Israël heeft Al-Haq en vijf andere Palestijnse NGO’s vorig jaar op de terreurlijst gezet.

‘Je moet hier naar de feiten kijken’, zei Hoekstra na afloop van zijn bezoek woensdag tijdens een persconferentie in Jeruzalem. Hij legde uit dat hij geen enkel bewijs had gezien dat aantoonde dat Al-Haq links heeft met terrorisme.

‘Er is geen enkele Europese staat die tot dezelfde conclusies is gekomen als Israël – ook de Verenigde Staten niet.’

Toch gaf hij Israël een opening: ‘Als er bewijs is, dan moeten we het zien en moeten we het [Nederlandse standpunt] herzien.’ Volgens Hoekstra is de beschuldiging van terrorisme onvoldoende. Israël, een land dat de beginselen van de rechtsstaat onderschrijft, moet dit ook kunnen aantonen.

Hoekstra zei ook dat ‘Nederland de beschuldigingen van terrorisme zeer serieus neemt’. Ons land had Israël daarom om aanvullende informatie gevraagd, waaruit duidelijk zou moeten worden waarom Al-Haq en vijf andere NGO’s op de terreurlijst waren gezet.

Hoekstra: ‘De informatie die wij ontvingen werd zorgvuldig beoordeeld. De aan Nederland verstrekte informatie was echter niet voldoende gedetailleerd of specifiek om de vermeldingen (op de terreurlijst) te rechtvaardigen en er consequenties aan te verbinden, en ook niet aan onze medewerking.’

Het demissionaire kabinet Rutte-III had aan begin januari de financiering van een andere NGO op de Israëlische terreurlijst begin januari verlaagd, maar het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat dit was gedaan op basis van ‘de resultaten van een onafhankelijke en externe beoordeling’.

De Kanttekening sprak vorig jaar met de directeur van Al-Haq: ‘Israël is bezig met een lastercampagne.’

- Advertentie -