22 C
Amsterdam

Israël voor het eerst genoemd in NCTV-rapport over buitenlandse inmenging

Lees meer

De NCTV noemt dit jaar voor het eerst ook Israël in de lijst van landen die proberen invloed uit te oefenen op de publieke opinie en politieke besluitvorming in Nederland. Dat blijkt uit het rapport Dreigingsbeeld Statelijke Actoren.

Iran, China en Rusland spannen al jaren de kroon als het gaat om buitenlandse inmenging in de Nederlandse politiek en samenleving. De invloed van Israël, die volgens critici al langer aanwezig was, bleef tot nu toe onbenoemd. Daar is nu verandering in gekomen.

‘Ook Israël probeert de politieke en publieke opinie in het buitenland, waaronder Nederland, te beïnvloeden’, concludeert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Als voorbeeld noemt het rapport de verspreiding van een document van het Israëlische ministerie van Diaspora- en Antisemitismebestrijding, naar aanleiding van ongeregeldheden rond de voetbalwedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv in november 2024. Dit rapport werd gericht verzonden aan specifieke politici en journalisten.

Het bewuste document zorgde destijds voor politieke discussie. Kamerlid Kati Piri (GroenLinks-PvdA) stelde Kamervragen, waarin zij zich onder andere afvroeg op welk niveau het kabinet de Israëlische autoriteiten over de ongewenste inmenging heeft aangesproken. Hoewel het kabinet erkende dat dit onwenselijk was, werd de Israëlische ambassadeur slechts op het voorval aangesproken en volgden er geen verdere acties.

Daarentegen ondernam het kabinet wél actie tegen de personen die genoemd werden in het Israëlische rapport. Volgens The Rights Forum ging het onder andere om Thomas van Gool, projectleider Israël-Palestina bij vredesorganisatie PAX, die in verband werd gebracht met Hamas. Hoewel dit volgens de ngo totale waanzin was, stelde het kabinet toch een onderzoek in.

Behalve het rapport van Israël naar aanleiding van de Maccabi-rellen, wordt het land ook genoemd in verband met bedreigingen aan het Internationaal Strafhof. ‘Dit zou de werkzaamheden van het hof kunnen beschadigen of zelfs stilleggen’, stelt de NCTV.

Volgens The Rights Forum is dat een understatement. ‘Vorige maand werd bekend dat Andrew Cayley, de hoofdonderzoeker in de zaak tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant, onder druk van Amerikaanse sancties en anonieme bedreigingen Nederland moest verlaten en zijn positie bij het Strafhof neerlegde’, schrijft de ngo.

Bovendien blijft Israël buiten schot als het gaat om spionage en geleverde afluisterapparatuur aan de AIVD en MIVD, waarmee het mogelijk gesprekken kan aftappen, merkt The Rights Forum op. Dit terwijl de spionageactiviteiten van Rusland, China, Iran en Noord-Korea wél uitgebreid worden beschreven.

- Advertentie -