11.7 C
Amsterdam

Italië brengt eerste asielzoekers naar Albanië

Lees meer

Italië is begonnen met de opvang van asielzoekers in Albanië, waar ze hun asielprocedure afwachten. Afgelopen maandag vertrok het eerste schip met 16 mannen naar de Italiaanse asielzoekerscentra in het Balkanland. 

De 16 mannen komen uit Egypte en Bangladesh. Ze waren afgelopen zondag op zee gered nadat hun boot uit de Libische haven van Tripoli in de problemen kwam.

Vorig jaar november sloot de extreemrechtse premier van Italië Giorgia Meloni een deal met haar Albanese tegenhanger Edi Rama over het azc, omdat de centra in Italië volzitten. Het is de eerste keer dat een constructie als deze wordt geïmplementeerd in de EU.

De migranten worden op zee opgepikt – of gered – om vervolgens een eerste screening te krijgen op een militair schip op zee. Daarna worden ze naar een aanmeldcentrum gebracht in de Albanese haven Shengjin, en vanaf hier naar het nieuwe complex in Gjader, beschrijft France 24. De faciliteit in Albanië wordt betaald en gerund door Italië, hoewel er Albanese bewakers in dienst zijn.

Er is echter veel kritiek op de procedure. Het complex zou lijken op een detentiecentrum, volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi. Ook mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd over de kwaliteit van de opvang. De vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) zal ter plaatse aanwezig zijn als waarnemer in de eerste drie maanden.

- Advertentie -