19.3 C
Amsterdam

JA21 en SGP willen verbod op versterkte gebedsoproep

Lees meer

Als het aan de SGP en JA21 ligt, komt er een einde aan de versterkte oproepen tot het vrijdaggebed bij moskeeën. De partijen dienen een initiatiefwetsvoorstel in om deze praktijk te verbieden, zo meldt NOS.

Volgens SGP en JA21 zou ‘de islam’ met Arabischtalige oproepen via luidsprekers een ‘dominante plek in de publieke ruimte opeisen’. De islamitische gebedsoproep zou niet passen in Nederland, stelt JA21-leider Joost Eerdmans.

De partijen hopen op steun van de coalitie, omdat in het hoofdlijnenakkoord staat dat versterkte gebedsoproepen gereguleerd moeten worden, schrijft NOS.

Of die steun er echt komt, is nog onzeker. Minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken liet in december in een schriftelijk antwoord op Kamervragen weten dat er eerst onderzoek wordt gedaan naar hoe vaak de oproepen klinken en of ze overlast geven.

‘De vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een belangrijk grondrecht dat
wordt beschermd in artikel 6 van de Grondwet’, schrijft minister Uitermark. ‘Het recht om bij de belijdenis gebruik te maken van geluidsversterking hieraan verwant. Wij vinden het belangrijk dat men zich in Nederland vrij en beschermd voelt om van dit constitutionele recht gebruik te maken.’

Artikel 6 van de Grondwet stelt dat iedereen in Nederland vrij is om zijn godsdienst of levensovertuiging te belijden. Gemeenten mogen wel regels stellen over het volume, de tijd en duur van de oproep. De meeste van de ongeveer 500 moskeeën in Nederland gebruiken geen luidsprekers voor de gebedsoproep, aldus NOS.

- Advertentie -