14.2 C
Amsterdam

Jongeren volgen het nieuws niet meer

Lees meer

Jongeren hebben steeds minder interesse in het nieuws. Een zorgwekkende ontwikkeling volgens het Commissariaat voor de Media, dat het rapport Jongeren, nieuws en sociale media uitbracht.

Voor jongeren zijn hun vrienden het belangrijkst. Als ze wakker worden, kijken ze eerst op WhatsApp, Snapchat, Instagram en TikTok. ‘Nieuwssites bezoeken zit totaal niet in de ochtendroutine van jongeren’, meldt Villamedia op basis van het nieuwe rapport. Jongeren met een migratieachtergrond zouden nog minder gebruikmaken van professionele nieuwsbronnen.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 2000 jongeren tussen de 16 en 24 jaar. Sociale media zijn allesoverheersend. Het nieuws dat binnenkomt, komt vooral uit de algoritmes die op de desbetreffende platforms ‘automatisch’ bovendrijven.

Een zorgwekkende ontwikkeling volgens de onderzoekers. ‘Sociale media en zoekmachines vormen inmiddels voor veel jongeren (en ook veel ouderen) de primaire poort naar cruciale informatie die nodig is voor een gezond publiek debat en vrije meningsvorming. Er is echter geen grip op de Big Tech-spelers die met hun algoritmes bepalen wie welk nieuws op sociale media te zien krijgt en welke informatie als eerste wordt aangeboden via de zoekmachines’, schrijven zij in het rapport.

Het commissariaat concludeert dat jongeren via die platforms bereikt moeten worden, maar jongeren kunnen ook ‘directer’ worden aangesproken over waarom een bepaald onderwerp relevant voor hen is.

- Advertentie -