Hoe moet je antisemitisme, moslimhaat en rechts-extremisme aanpakken? Dit weekend zullen imams en rabbi’s uit vijftien Europese landen hierover discussiëren op een conferentie in het Italiaanse stadje Matera.
Het unieke van de bijeenkomst in Italië is dat joden en moslims dit zelf geregeld hebben en niet door een derde partij bij elkaar zijn gezet. De conferentie is een initiatief van de Muslim Jewish Leadership Council, een groep die in 2016 is opgericht om de dialoog tussen islam en jodendom in betere banen te leiden.
Joden en moslims voelen vaak afstand vanwege het Israëlisch-Palestijnse conflict. Maar de imams en rabbi’s vinden elkaar in hun gezamenlijke zorgen over de opkomst van extreemrechts.
De deelnemende Oostenrijkse imam Tafara Baghajati, geïnterviewd door Deutsche Welle, wijst op de FPÖ in Oostenrijk, de Italiaanse Liga Nord van Matteo Salvini en de PVV van Geert Wilders, die zich volgens hem bedienen van zorgelijke retoriek over vluchtelingen.
Het thema ‘antisemitisme onder vluchtelingen’ wordt ook besproken op de conferentie in Italië. ‘We horen helaas steeds vaker van zulke gevallen, op een wekelijkse basis’, vertelt rabbi Gady Gronich, die ook deel zal nemen aan het congres. ‘Wel heeft de joodse gemeenschap veel moslimpartners en – vrienden over heel Europa, die naast ons staan om antisemitisme te bestrijden.’
Toch geeft de rabbi toe dat er ook islamitische groepen bestaan die niet met de joden willen praten. ‘Het is nog niet overal rozengeur en maneschijn.’