Ruim driehonderd journalisten en mediamakers kondigen aan een meldpunt tegen racisme en discriminatie in de media op te richten. Dat meldt de multiculturele website Republiek Allochtonië.
De initiatiefnemers willen meldingen van racisme en discriminatie in de media registreren via het ‘Meldpunt Media Racisme & Discriminatie’. Ze willen optreden tegen media die zich hieraan schuldig zouden maken en slachtoffers en klokkenluiders psychologisch en juridisch bijstaan.
Ook moet er een onderzoek komen tegen racisme en discriminatie op de werkvloer, vinden de iniatiefnemers, en moeten er meer niet-witte eindredacteuren, presentatoren en hoofdredacteuren komen.
‘We eisen een veilige en eerlijke werkvloer zonder racisme en discriminatie. We willen erkenning voor de objectieve realiteit dat racisme schadelijke invloed heeft op de levens van miljoenen Nederlanders. Racisme en discriminatie zijn niet ‘de andere kant van het verhaal’, ‘een mening’ of ‘een politiek standpunt’, maar verboden en strafbaar. Het is ook niet alleen het probleem van biculturele makers, maar van ons allemaal. Verandering komt alleen als iedereen verantwoordelijkheid neemt’, aldus de ondertekenaars van het manifest.
Onder de ondertekenaars bevinden zich NRC-columniste Clarice Gargard, Joop-hoofdredacteur Francisco van Jole, onderzoeksjournalist Nikki Sterkenburg van Vrij Nederland, journalist en columniste Raja Felgata (tevens bedenker van de ‘De Kleurrijke Top 100’) en documentairemaker Sinan Can.
De mediamakers werken nauw samen met de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het antidiscriminatiebureau RADAR.