19.3 C
Amsterdam

Kabinet wil spreidingswet pas in 2026 intrekken

Lees meer

Het kabinet wil de spreidingswet, die bepaalt dat asielzoekers eerlijk over het land worden verdeeld, pas volgend jaar intrekken. Dit meldt NOS.

Sinds minister Faber van Asiel en Migratie aankondigde de spreidingswet te willen intrekken, is er onduidelijkheid over de exacte datum. De spreidingswet zou zo snel mogelijk van tafel moeten, maar later zei Faber dat het wel eens twee jaar zou kunnen duren. Dit leidde tot onduidelijkheid bij gemeenten. Hoewel zij volgens de wet moesten handelen, was er twijfel bij gemeenten die het hier niet mee eens waren. Door de spreidingswet pas volgend jaar in te trekken, wil het kabinet gemeenten en provincies duidelijkheid bieden en de gemaakte afspraken respecteren.

De spreidingswet werd na veel discussie aangenomen om de druk op aanmeldcentrum Ter Apel te verlichten; elke gemeente moest zijn steentje bijdragen en een voorgeschreven aantal opvangplekken realiseren. Minister Faber stelde echter kort na haar intreden dat de wet niet nodig zou zijn, omdat zij zou zorgen voor minder asielzoekers.

Deze argumentatie volgt de minister nog steeds. Maar ze erkent ook dat de wet niet zomaar ingetrokken kan worden. Dit moet gepaard gaan met een aantal andere maatregelen, zei ze tijdens het commissiedebat op 17 maart. ‘Je moet natuurlijk wel zorgen dat er doorstroomlocaties zijn voor de statushouders. Op dit moment is een op de drie bewoners van een azc een statushouder. Die hoort daar niet te zitten.’

Volgens de spreidingswet moeten gemeenten de afgesproken opvanglocaties per 1 juli 2025 beschikbaar hebben. Minister Faber lijkt op deze plekken te rekenen, maar deze zijn niet vanzelfsprekend, zo blijkt uit een recente oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

In de oproep stelden ze dat gemeenten momenteel niet zelf een opvanglocatie volledig kunnen exploiteren vanwege ‘onduidelijkheid over de kaders’. Vaak wordt samengewerkt met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), maar door onduidelijkheid over de financiering is het onzeker of deze vorm van opvang na 1 juli door kan gaan.

In veel gemeenten is er verzet tegen nieuwe asielzoekerscentra. De afgelopen weken waren er regelmatig ongeregeldheden bij demonstraties. Critici wijzen erop dat de toename van geweld te maken heeft met het strengere asielbeleid, wat de bevolking aanzet om zich te verzetten tegen nieuwe opvangplekken.

- Advertentie -