6.9 C
Amsterdam

‘Kemphanen Macron en Erdogan spreken elkaar volgende week’

Lees meer

Volgens het Franse dagblad l’Opinion zullen de Franse president Emmanuel Macron en zijn Turkse collega president Erdogan volgende week dinsdag een virtuele bijeenkomst houden. De twee wereldleiders ruzieden de afgelopen maanden wat af.

‘Dit gesprek kan het een teken van verzoening zijn, na maandenlange groeiende spanningen in de betrekkingen tussen Frankrijk en Turkije’, aldus het dagblad.

Vorige maand stuurde de Franse president Emmanuel Macron een brief naar Erdogan om de verstoorde betrekkingen weer te normaliseren, schrijft de seculiere Turkse krant Sözcü

Erdogan raadde Macron in oktober een psychiater aan vanwege de ‘islamofobe’ retoriek die de Franse president zou bezigen sinds de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty, die zijn klas Mohammed-cartoons liet zien. 

Sinds die moord voert Macron zijn strijd tegen ‘islamitische separatisme’ op en sluit Frankrijk ‘radicale’ moskeeën en organisaties. Daarom ook riep Erdogan de wereld op tot een boycot van Franse producten. 

Ander pijnlijk punt voor Erdogan: de invloed van de Turkse overheid op Turkse moskeeën in Frankrijk wordt met Macrons nieuwe beleid aan banden gelegd.

Macron ligt ook geopolitiek in de clinch met Erdogan. Zo noemde hij de steun van Turkije aan Azerbeidzjan in het conflict om Nagorno-Karabach ‘gevaarlijk en onbezonnen’

De Franse president komt daarnaast op voor de Griekse en Cypriotische belangen in de Middellandse Zee. Turkije zou daar wateren claimen waar recentelijk aardgas is ontdekt maar die officieel bij Griekenland en Cyprus horen. 

Frankrijk en Turkije zijn tevens tegenpolen wat betreft de burgeroorlog in Libië: Frankrijk steunt daar de Arabische krijgsheer maarschalk Haftar, Turkije steunt de voorlopige regering van Libië.

Onlangs verklaarde Macron dat hij ‘zeer tevreden’ was met de meer verzoenende toon die Erdogan inmiddels aan zou slaan. Macron: ‘Nu hoop ik dat we goede resultaten zullen boeken met de terugtrekking van Turkse troepen in Libië en de vermindering van de spanningen in Nagorno-Karabach, Syrië en het oostelijke Middellandse Zeegebied.’

- Advertentie -