7.8 C
Amsterdam

Keti Koti-actie: ‘Neem 1 juli vrij en sta stil bij afschaffing slavernij’

Lees meer

Keti Koti, de slavernijherdenking die elk jaar op 1 juli plaatsvindt, verdient officiële erkenning als nationale dag. Dat vinden The Black Archives, NPO-radiostation FunX en stichting Nederland Wordt Beter van Jerry Afriyie. Zij starten nu de actie ‘Ik neem 1 juli vrij, totdat we allemaal vrij zijn’, met steun van onder meer BIJ1 en Greenpeace.

Het koloniale verleden werkt door in institutioneel racisme, aldus de initiatiefnemers. Ook daarom zou volgens hen een jaarlijkse officiële Keti Koti-dag een goed idee zijn.

Vorig jaar werden al 62.000 handtekeningen onder een petitie met deze strekking overhandigd aan de Tweede Kamer. Maar de petitie is daar nog niet aan bod gekomen.

‘Daarom besloten we wederom in actie te komen door bedrijven en werkgevers op te roepen om vrij te geven of, in geval van werknemers, vrij te nemen’, vertelt Mitchell Esajas, medeoprichter van The Black Archives, aan de Kanttekening.

Esajas: ‘We vinden het belangrijk dat 1 juli, net als 4 en 5 mei, nationale erkenning krijgt, omdat we helaas nog veel institutioneel racisme in de Nederlandse samenleving zien. Door gezamenlijk stil te staan op 1 juli, kunnen we bijdragen aan ons historisch besef van de slavernijgeschiedenis.’

Op deze website kunnen deelnemers een voorbeeldbrief vinden om naar hun werkgever te sturen. In de voorbeeldbrief staat de mededeling dat de werknemer 1 juli als vrije dag opneemt.

Onder meer cosmeticaketen Lush en chocolademerk Tony’s Chocolonely steunen de actie. Zij merken 1 juli al automatisch aan als vrije dag voor hun werknemers.

- Advertentie -