3.2 C
Amsterdam

Kritiek op Nederlandse rol in Indonesië niet door iedereen gedeeld

Lees meer

De Federatie Indische Nederlanders (FIN) is ontstemd over de documentaire Indië verloren, een nieuwe film waarin het Nederlandse optreden tijdens de koloniale oorlog in Indonesië scherp wordt bekritiseerd. ‘Kennelijk hadden ze liever gehad dat alle Indische Nederlanders door Indonesiërs waren afgeslacht.’

Indië verloren, selling a colonial war is een documentaire gemaakt door filmproducent In-Soo Radstake. In deze documentaire wordt het verhaal dat Nederland tijdens de oorlog in Indonesië (1945-1949) verkocht grondig herzien.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot, een van de mensen die in de documentaire aan het woord komt, zegt dat de manier waarop Nederland de zogenoemde ‘politionele acties’ verkocht aan de buitenwereld vergelijkbaar is met de Russische oorlogspropaganda in Oekraïne.

‘Zoals Poetin nu in Oekraïne weigert te zeggen dat er een oorlog is, gingen wij ervan uit dat we schoon schip moesten maken in een land dat tot Nederland behoorde’, aldus Bot in het AD. ‘Dat was geen oorlog, want je kunt geen oorlog voeren met jezelf. Daar moest je een mooi frame op zetten. Politionele actie klonk onschuldig.’

Forse kritiek

De uitlatingen schieten bij FIN in het verkeerde keelgat. ‘Inzet krijgsmacht had volgens hen niet gemogen’, schrijft de lobbyorganisatie op X. ‘Kennelijk hadden ze liever gehad dat alle Indische Nederlanders door Indonesiërs waren afgeslacht.’

FIN doelt op de zogenoemde Bersiap-periode, vlak na de Japanse overgave en het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid op 17 augustus 1945. In de daaropvolgende chaotische maanden vermoordden fanatieke Indonesische nationalisten tussen de 3.500 en 30.000 mensen, voornamelijk witte Nederlanders, Indo’s, Chinezen en christelijke Molukkers.

Maar dit is niet het hele verhaal. Volgens historici heeft ook het Nederlandse leger zich in Indonesië schuldig gemaakt aan extreem structureel geweld, waarbij ook veel burgerslachtoffers vielen. Volgens het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) vielen er tussen de 125.000 en 200.000 Indonesische doden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog, waaronder tussen de 25.000 en 100.000 burgers. Dit was door Nederlands geweld en als gevolg van onderling Indonesisch geweld, onder andere tussen nationalisten en communisten.

De FIN vertegenwoordigt Nederlanders met een Indonesische achtergrond en hun nakomelingen die vanwege de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland zijn gevlucht. FIN verdedigt het Nederlandse militaire optreden in 1945-1949 volledig.

De documentaire Indië verloren draait vanaf deze week in verschillende Nederlandse bioscopen.

- Advertentie -