3.7 C
Amsterdam

Kwart NPO-medewerkers van kleur ervaart discriminatie

Lees meer

Ruim een kwart van de ondervraagde 190 NPO-medewerkers klaagt over discriminatie op de werkvloer. Zo staat in het onderzoeksrapport naar grensoverschrijdend gedrag ‘Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan’ dat vandaag is verschenen.

Aanleiding voor het onderzoek waren signalen over grensoverschrijdend gedrag
bij het tv-programma De Wereld Draait Door, maar het onderzoek werd verbreed naar de gehele publieke omroep.

Grensoverschrijdend gedrag kan zich allereerst voordoen in de vorm van discriminatie, aldus het rapport. De meest genoemde vormen van discriminatie zijn op basis van etniciteit of huidskleur (50 procent), gevolgd door geslacht (49 procent) en leeftijd (38 procent).

Niet als gelijke gezien

In het rapport staat dat meerdere NPO-medewerkers van kleur aangeven dat ze niet als gelijke worden beschouwd. Dit heeft concreet tot gevolg dat zij ‘binnen de lagere rangen van de omroepen werken, waar zij niet te veel invloed hebben’.

Daarnaast is er ook sprake van ‘expliciet racisme’ in de vorm van ‘racistische woordkeuze’, gebruik van bijnamen, racistische opmerkingen en uiterst racistische en denigrerende grappen, al dan niet in het bijzijn van het slachtoffer’. Verder werden er racistische karikaturen verspreid en werden medewerkers van kleur afgekapt en buitengesloten.

Bevestiging status quo

‘Personen van kleur geven aan zich vaak minder serieus genomen te voelen in het werk. Ook wordt er volgens medewerkers regelmatig getwijfeld aan de objectiviteit van journalisten, redacteuren en presentatoren van kleur. Als journalist of redacteur van kleur worden journalistiek-inhoudelijke bijdragen pas serieus genomen als ze het beeld van de status quo bevestigen, zo maken de gesprekken duidelijk. Medewerkers van kleur voelen zich structureel onderschat, zo blijkt uit de gesprekken’, zo staat in het rapport.

- Advertentie -