Afgelopen zondag is de Libanese schrijver Elias Khouri overleden. Hij was niet alleen geliefd om zijn pen, maar ook om de onderwerpen die hij aansneed. Hij schreef veel over de Palestijnse zaak en over vrijheid van meningsuiting in de Arabische wereld.
Khouri was dan ook meer dan een schrijver. Hij was een activist, en zijn overlijden riep veel emoties op. Schrijvers, academici, artiesten en kunstenaars reageerden op het nieuws, schrijft Middle East Eye.
Volgens het Samir Kassir Eyes Center for Media and Cultural Freedom (SKeyes), een instituut dat Khouri ondersteunde, heeft de schrijver veel betekend voor meerdere generaties. Een van zijn bekendste boeken is Gate of the Sun, dat zich afspeelt in een Palestijns vluchtelingenkamp in Beiroet. Hij won hiervoor de Prijs van Palestina.
Dit thema is kenmerkend voor zijn werk. Khouri maakte zich hard voor de Palestijnse zaak en was van mening dat de Palestijnse bevolking een permanente nakba ondervond. Nakba betekent catastrofe. Het verwijst naar de eerste Arabisch-Israëlische oorlog in 1948, toen de Israëlische staat gesticht werd in Palestina. Maar hij schreef ook veel over de Libanese samenleving in het algemeen en over repressieve regimes in andere Arabische landen. Zijn boeken werden vertaald in meerdere talen, waaronder het Nederlands.
Zelf is Khouri een Grieks-Orthodoxe christen. Hij schreef behalve boeken ook theaterstukken en filmscripts. Daarnaast schreef hij voor Al Muhaq, de bijlage van de Libanese krant Al Nahar, en doceerde hij aan de verschillende universiteiten in het Midden-Oosten, Europa en Amerika.
Nederlandse vertalingen
Twee van zijn boeken zijn vertaald naar het Nederlands en verschenen bij uitgever Ambo Anthos: Poort van de zon en Jalo. Het eerstgenoemde speelt zich af in een noodhospitaal in het Palestijnse vluchtelingenkamp Sjatiela in Beiroet. Jalo is een verhaal over een jongen die opgroeit ten tijde van de Libanese burgeroorlog en wordt beschuldigd van verkrachting.