18.3 C
Amsterdam

Mannen Vandaag Inside krijgen migratieles van socioloog Hein de Haas

Lees meer

Socioloog en migratie-expert Hein de Haas was gisteravond te gast bij de talkshow Vandaag Inside. ‘Hebben we nou een migratiecrisis in dit land of niet?’ vraagt presentator Wilfred Genee hem rechtstreeks.

‘We hebben een politieke crisis,’ zegt De Haas, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verwijt politici dat ze al jaren over een migratiecrisis spreken, terwijl ze ‘niks presteren’ om met oplossingen te komen. Het is volgens hem voor een groot deel ‘symboolpolitiek’.

De mannen van Vandaag Inside luisteren aandachtig naar wat de socioloog te zeggen heeft.

‘Nou, je kunt er toch ook weinig tegen doen, vanwege Europese verdragen,’ brengt presentator Genee aanvankelijk nog in. Maar daar wil De Haas niets van weten. ‘Je kunt Europa wel de schuld geven, maar kijk wat er met Engeland is gebeurd na de Brexit; migratie is daar verviervoudigd’, zegt de migratiedeskundige.

Dat komt volgens hem – ‘een wetenschappelijk inzicht’ benadrukt hij – omdat meer migranten blijven wanneer de grenzen worden gesloten. ‘Dat komt omdat in een situatie van vrije migratie, zoals nu bij de Europese Unie, migranten wel komen, maar ook weer gaan. Zoals de Polen en Bulgaren.’

De Haas noemt de politiek ook ‘ronduit hypocriet,’ met name de VVD, die volgens hem niets zou doen tegen expats en arbeidsmigratie, en het voor hen juist aantrekkelijk maakt met belastingvoordelen. ‘De lobby van het bedrijfsleven blijft groot; er zijn enorme economische belangen gemoeid met migratie’, zegt hij.

Ook zouden politici niet het eerlijke verhaal vertellen. ‘Je kunt niet én een open economie hebben met flexibele arbeidsplaatsen én geen migratie hebben. Als je echt minder migratie wilt, dan moet je de arbeidsmarkt veel meer reguleren. Dus een terugdraai van de hele liberalisering van de afgelopen dertig jaar’, aldus De Haas.

Genee reageert: ‘We moeten de economie dus naar de klote helpen om geen migranten te hebben,’ en kijkt naar de vaste gasten aan tafel.

‘Daar moet je dus dertig jaar voor geleerd hebben’, grapt tafelgast Rutger Castricum.

Daarna krijgt tafelheer Johan Derksen nog even de gelegenheid om zijn mening te geven. Hij zegt het ‘honderd procent’ eens te zijn met De Haas. ‘De harde werkers onder de migranten hebben we echt nodig en daar heb ik ook niets tegen.’ Het probleem zou bij de gelukszoekers liggen die ‘overlast’ veroorzaken. ‘Als je die illegalen aanpakt en uitzet, dan zou migratie een heel ander gezicht krijgen in Nederland’, aldus Derksen.

Na de show wil De Haas op LinkedIn nog wel even kwijt dat hij op Nederlandse tv ‘nog nooit’ zoveel ruimte kreeg om de feiten op tafel te leggen. ‘Een verademing. Eer wie eer toekomt: Dank #vandaaginside!’

- Advertentie -