11.7 C
Amsterdam

Marechaussee en OM doen onderzoek naar mensensmokkel in Afrika

Lees meer

Vluchtelingen uit de Hoorn van Afrika die via Libië en Soedan reizen, krijgen nog altijd vaak te maken met geweld, verkrachting en uitbuiting. Om de daders te kunnen berechten, zijn de Koninkijke Marechausse en het Openbaar Ministerie een onderzoek begonnen.

Het gaat om mensensmokkel via de zogenaamde Centraal-Mediterrane Route naar Europa. Deze route wordt bijvoorbeeld gebruikt door mensen uit Eritrea die naar Europa vluchten. Vooral in Libië en Soedan hebben migranten te maken met geweld, aldus de marechaussee.

‘In deze landen worden duizenden mensen opgesloten in kampen. Ze mogen pas verder reizen als familieleden flink betalen. Niet zelden vindt hierbij grof geweld plaats.’

‘We kregen niet voldoende eten en verhongerden. We werden slecht behandeld, geslagen en over het algemeen vernederd’, vertelt een slachtoffer uit Eritrea die nu in Nederland is, over de smokkelaars waarmee hij te maken kreeg in Libië.

Hij vertelde zijn verhaal aan de marechausse en roept andere slachtoffers op hetzelfde te doen, om ervoor te zorgen dat ‘vluchtelingen niet hetzelfde hoeven door te maken als hij’.

De marechausse heeft al eerder verdachten binnen een crimineel netwerk rondom mensensmokkel kunnen aanhouden. Dit nieuwe strafrechtelijk onderzoek richt zich op andere netwerken op deze migratieroute, zodat meer daders kunnen worden berecht.

- Advertentie -