Marokko beschuldigt Nederland ervan te discrimineren bij de beoogde repatriëring van de duizenden gestrande reizigers. Het is een nieuw hoofdstuk in het diplomatieke getouwtrek tussen de twee landen, die de laatste maanden weken steeds minder goed met elkaar overweg kunnen.
Marokko is in lockdown en houdt sinds 14 maart het luchtruim gesloten. Nederland mocht sindsdien maar één vlucht inzetten naar Marokko. Het land weigert al wekenlang om de drieduizend Nederlanders die er nog zitten, waaronder velen met een Marokkaanse achtergrond, terug te laten keren. Het Marokkaanse luchtruim blijft zeker tot 20 mei dicht.
Marokko zei eerder al niet gediend te zijn van de ‘bevoogdende’ toon van Nederland, dat eist dat ook Nederlanders met een dubbel paspoort teruggehaald kunnen worden. Het koninkrijk beschouwt Marokkaanse Nederlanders als zijn eigen onderdanen.
Nu doet het koninkrijk er nog een schepje bovenop: Nederland discrimineert Marokkaanse burgers met een dubbele nationaliteit, zegt buitenlandminister Nasser Bourita.
Nederland zou hebben geweigerd Nederlanders met een dubbel paspoort toe te laten tot 25 van de 36 repatriatievluchten die er tot nu toe zijn geweest. Met andere woorden: Nederland zou dus de voorkeur geven aan autochtone ingezetenen.
Behalve Nederland en België heeft Marokko geen probleem met andere landen gehad, aldus minister Bourita. Hij stelt dat er sinds het uitbreken van de coronacrisis vijfhonderd repatriëringsvluchten met 80.000 passagiers uit Marokko zijn vertrokken.
De minister zegt het recht op repatriëring ‘natuurlijk’ en ‘onbetwistbaar’ te vinden, maar voegt toe ‘geen haast’ te hebben met het terugbrengen van Nederlanders:
‘De Marokkaan geniet in zijn land van alle rechten en heeft net zoals zijn landgenoten ook verplichtingen. Hij heeft de bescherming of controle van de ambassade van een ander land niet nodig’, aldus Bourita gisteren in het Marokkaanse parlement.
Gisteren meldde het AD dat zondag dan toch een vlucht vanuit Marokko naar Nederland zal vertrekken met daarin ook Marokkaanse Nederlanders. Het gaat enkel om medische noodgevallen. Om alle drieduizend Nederlanders terug te krijgen zijn vele vluchten meer nodig.
De betrekkingen tussen Nederland en Marokko zijn al lange tijd slecht te noemen. Marokko neemt het Nederland kwalijk dat buitenlandminister Stef Blok het harde neerslaan van de Rif-protesten veroordeelde.
Volgens de officiële statistieken telt Marokko 3.692 coronabesmettingen en 155 doden.