Deze zomer arresteerden de Marokkaanse autoriteiten journalist Omar Radi op verdenking van spionage. Vandaag gaat het proces tegen hem van start. De 34-jarige Radi hangt een gevangenisstraf van maximaal tien jaar boven het hoofd.
Volgens Human Rights Watch is het bewijs tegen de journalist magertjes. De mensenrechtenorganisatie vreest dat Marokko de rechterlijke macht misbruikt om de weinige kritische stemmen die zijn overgebleven in het land definitief het zwijgen op te leggen.
Radi’s ‘spionage’ omvat zowel journalistiek werk als onderzoek dat hij heeft uitgevoerd voor buitenlandse media. Radi ontkent alle beschuldigingen, inclusief een aanklacht wegens verkrachting.
‘Het indienen van schijnbaar valse beschuldigingen tegen kritische journalisten maakt nu duidelijk deel uit van het draaiboek van de Marokkaanse regering om afwijkende meningen te onderdrukken’, stelt Human Rights Watch. ‘De beschuldigingen van spionage en een reeks andere beschuldigingen lijken te zijn bedacht om Omar Radi uit te schakelen.’
De Marokkaanse autoriteiten pakken kritische journalisten keihard aan en hebben er een handje van hen van zedenmisdrijven te beschuldigen. Vorig jaar werd journaliste Hajar Raissouni van de Arabischtalige krant Akhbar al Yaoum opgepakt, die beschuldigd werd van het hebben van buitenechtelijke seks. Na haar veroordeling kreeg ze echter gratie van de koning. Haar oom Soulaiman Raissouni, die bij dezelfde krant werkt, hoeft daar waarschijnlijk niet op te rekenen. Hij is door een homoseksuele man van aanranding beschuldigd.
Radi werd vorig jaar ook al opgepakt vanwege ‘minachting van de wet’, via een kritische tweet over een strafproces van enkele Rif-activisten dat toen werd gevoerd. Toen besloten honderden mensen de straat op te gaan om te protesteren.