Liberale stemmen in Marokko zijn verdeeld over de zaak rond de opgepakte journalist Soulaiman Raissouni. De een vindt hem een martelaar van het vrije woord, de ander een viespeuk die zijn handen niet kan thuishouden.
Soulaiman Raissouni is hoofdredacteur van de islamitische oppositiekrant Akhbar al Yaoum, die kritisch over de Marokkaanse overheid bericht. Vorige week werd hij gearresteerd na een anonieme Facebookbeschuldiging: hij zou seksueel misbruik en homoseksuele handelingenhebben gepleegd, wat illegaal is in Marokko en drie jaar celstraf kan opleveren.
Het is een gevoelige kwestie. Amnesty International en Human Rights Watch hebben nog niets gezegd over de zaak, in tegenstelling tot Perswaakhond Reporters Without Borders (RSF). Raissouni is het slachtoffer van een zoveelste aanval van de Marokkaanse overheid op de vrije pers, aldus RSF.
Sommige Marokkaanse feministen zijn het daar niet mee eens: zij vinden dat RSF de #metoo-beschuldigingen niet serieus neemt en gebruiken op Twitter de hashtag #rapeculture (in het Frans: #cultureduviol) om hun ongenoegen te uiten. RSF-directeur Christopher Deloire zou zijn ‘vrienden’ de hand boven het hoofd houden en ‘een duidelijke politieke agenda’ hebben.
Maar volgens RSF worden kritische journalisten in Marokko wel vaker van zedenmisdrijven beschuldigd. Zo kreeg Taoufik Bouachrine, oud-hoofdredacteur van Akhbar al Yaoum, vorig jaar twaalf jaar cel voor ‘seksueel misbruik’.
Ook werd Soulaiman Raissouni’s nichtje Hajar, journalist bij Akhbar al Yaoum. vorig jaar tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zij zou zich schuldig hebben gemaakt aan seks buiten het huwelijk en een abortus, twee zaken die verboden zijn in Marokko. Na enkele weken kreeg zij gratie van de koning.