24.8 C
Amsterdam

Massamoordenaar tijdens apartheid mocht zijn gang gaan

Lees meer

In een interview met de BBC onthulde de witte massamoordenaar Louis van Schoor dat de Zuid-Afrikaanse politie hem bewust zijn gang liet gaan. Tussen 1986 en 1989, toen Zuid-Afrika nog zuchtte onder het racistische apartheidsbewind, vermoordde Schoor minimaal 39 zwarte mensen.

Aan de journalisten van de BBC vertelde Schoor dat hij geloofde dat zijn slachtoffers criminelen waren. Hij gaf echter ook toe dat hij genoot van de spanning van het opsporen en vermoorden van deze mensen.

Elke moord die hij tussen 1986 en 1989 pleegde werd door Van Schoor zelf bij de politie gemeld. Maar na de vrijlating van ANC-leider Nelson Mandela uit de gevangenis in 1990 waaide er een andere politieke wind en kwam er een einde aan de straffeloosheid. Onder druk van activisten en journalisten werd Van Schoor in 1991 gearresteerd.

Tijdens zijn proces dat jaar, dat een van de grootste moordprocessen in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis werd, werden tientallen getuigen en duizenden pagina’s forensisch bewijsmateriaal gepresenteerd. Ondanks het bewijsmateriaal werd Van Schoor slechts veroordeeld voor zeven moorden en bracht hij maar twaalf jaar in de gevangenis door. De 32 andere moorden werden door de politie geclassificeerd als ‘gerechtvaardigde doodslag’. Wetten uit het Apartheid-tijdperk gaven mensen het recht om dodelijk geweld te gebruiken tegen indringers als ze zich verzetten tegen arrestatie of vluchtten nadat ze waren gepakt. Van Schoor baseerde zijn onschuld vooral op dit verweer. Hij beweerde dat zijn slachtoffers wegrenden voordat hij ze doodde.

Het onderzoek van de BBC, geleid door journalist Isa Jacobson, onthulde de schokkende methoden waarmee Van Schoor zijn slachtoffers vermoordde en hoe de Zuid-Afrikaanse politie bewust wegkeek. Volgens getuigen schoot Van Schoor mensen neer nadat ze zich hadden overgegeven. De politie bleek vaak nalatig in het verzamelen van bewijsmateriaal en leek de moordpartijen actief te steunen.

De moorden hebben blijvende wonden achtergelaten in de zwarte gemeenschap van de Zuid-Afrikaanse stad East-Londen. Veel nabestaanden van zijn slachtoffers wachten nog steeds op gerechtigheid en erkenning van hun verlies. Ondanks zijn vervroegde vrijlating in 2004 zijn er nog steeds veel mensen die van mening zijn dat de rechtszaak moet worden heropend en de moordpartijen opnieuw moeten worden beoordeeld. Het Zuid-Afrikaanse rechtssysteem heeft nog steeds niet de volledige verantwoordelijkheid genomen voor de misdaden die gepleegd zijn tijdens het apartheidsbewind.

- Advertentie -