Trouw-columnist Emine Ugur houdt de gemoederen bezig met een column over hoe extreemrechts ‘de journalistiek in een wurggreep’ zou houden.
Ugur hekelde Dominique van der Heyde, chef van de politieke NOS-redactie, die betreurde dat Geert Wilders door Twitter was geschorst. Volgens Ugur zijn Nederlandse media als de dood om voor links of partijdig te worden uitgemaakt, waardoor ze het ‘populistische, extreemrechtse onderbuikgeluid’ van Wilders cum suis te veel ruimte zouden geven.
Ugur: ‘Onze democratie raakt niet in gevaar als een haatdragende tweet van een haatdragende politicus wordt verwijderd, maar wel als we de grootte van zijn achterban als rechtvaardiging gebruiken om hem vrij baan te geven voor het onbegrensd spuwen van zijn haat.’
Ugurs column roept felle Twitter-reacties op. Volgens Telegraaf-journalist Wierd Duk-bedient Emine Ugur zich met haar ‘ophitsen, polariseren en van binnenuit de rechtsstaat ondermijnen’ van de tactieken van de Moslimbroederschap.
GeenStijl gaat uitgebreid in op hoe Ugur de retoriek van Wilders vergelijkt met naziretoriek, hoewel ze zegt dat ze Joden en de Holocaust zegt niet te willen instrumentaliseren. Dat bijt elkaar en daarbij vormen Joden geen probleem, aldus GeenStijl.
Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zegt dat Wilders’ ‘islamkritiek’ van een heel andere orde is dan antisemitisme. ‘Voor haat om wie je bent – ras, geaardheid, sexe – mag er nul ruimte zijn. Voor kritiek op een vrijwillig aanvaarde levensovertuiging – islam, christendom, atheïsme – moet in een vrije samenleving heel veel ruimte zijn.’
Veel Twitteraars reageren minder inhoudelijk. Ugur zegt op Twitter dat ze ruim duizend haatberichten heeft gekregen, zoals ‘kopvod journalist’, ‘smerig lid van het moslimbroederschap’ en ‘valse, vuurtjesstokende Islamist’.
Weer andere twitteraars nemen juist voor de op Twitter populaire Ugur op. Zo schrijft blogger Peter Breedveld: ‘Ik kan die lawine van haat alleen maar zien als een agressieve, fascistische poging Ugur het zwijgen op te leggen en het is hoog tijd dat daar een einde aan komt. Cancel Wierd Duk, cancel GeenStijl, cancel al dat nazituig. Geen tolerantie voor intoleranten.’
Op NPO Radio 1 nemen ook Trouw‘s adjunct-hoofdredacteur Wendelmoet Boersma en podcastmaker Elger van der Wel het voor Ugur op. Volgens Boersma neemt de journalistiek het uiterst rechtse geluid sinds Fortuyn ‘overserieus’. Juist daardoor ‘haken linkse mensen af’ van de media, aldus Van der Wel.
Journalist Chris Aalberts begrijpt alle ophef om Ugurs column niet. Je zou haar ‘alleen kunnen verwijten dat ze een open deur intrapt’, want haar punt dat extreemrechts de media in een wurggreep houdt is allang bewezen, twittert Aalberts.
Vandaag schrijft politicoloog Matthijs Rooduijn (Universiteit van Amsterdam) in NRC dat de media sinds Fortuyn buitenproportioneel veel aandacht geven aan de radicaal-rechtse ‘onderbuik’, ‘terwijl burgers gemiddeld juist positiever zijn gaan denken over immigratie’.