19.3 C
Amsterdam

Minstens drie doden bij aanval op laatste ziekenhuis in Gaza-Stad

Lees meer

Afgelopen zondag werden raketten afgevuurd op het al-Ahli al-Arabi Baptist Hospital, het laatste ziekenhuis in Gaza-Stad. Bij de aanval vielen minstens drie doden, waaronder een kind dat op dat moment werd behandeld voor een hoofdwond. Een ander slachtoffer was een vrouw die had besloten de nacht door te brengen bij haar man, die in het ziekenhuis lag.

Het ziekenhuis kreeg slechts 18 minuten van tevoren een waarschuwing dat het patiënten moest evacueren vanwege de aanval. Het gebouw waar operaties plaatsvinden en de opslag van zuurstof voor de intensive care-afdeling werden verwoest. Volgens Israël was het doel van de aanval een Hamas-basis, maar hiervoor werd geen bewijs geleverd, schrijft Middle East Eye.

De aanval werd wereldwijd door leiders en organisaties veroordeeld. De Euro-Med Mensenrechtenmonitor noemt het een opzettelijke aanval op het leven. In Taipei, de hoofdstad van Taiwan, gingen mensen massaal de straat op, meldt Al Jazeera.

In Nederland blijft het kabinet steken bij ontmoedigende woorden richting Israël. Vanuit de samenleving neemt de druk op de politiek dan ook toe. Nederland zou meer kunnen doen om de Israëlische regering tot een koerswijziging te manen, vinden veel mensen.

Protesten

Op dinsdag 15 april worden wereldwijd acties gevoerd die zouden moeten leiden tot een economische blokkade, aangezien ‘de wereldeconomie medeplichtig is aan genocide’, zo staat op de Instagrampagina van de actiegroep Docenten voor Palestina. Hoe hieraan invulling te geven, blijkt niet uit de post, behalve de oproep ‘de slagaders van het kapitalisme te blokkeren en de wielen van de productie te blokkeren’. De actiegroep roept docenten in Nederland op om mee te doen aan deze economische blokkade – op welke manier dan ook – om zo een rode lijn te trekken voor Israël.

Gisteren plaatste Plant an Olive Tree wederom duizenden kinderschoenen om de gestorven kinderen te herdenken, dit keer in Leiden. Ruim 17.500 paar kinderschoenen werden op de Beestenmarkt geplaatst, refererend aan het aantal vermoorde kinderen, dat in werkelijkheid waarschijnlijk veel hoger ligt. Verschillende mensen lazen de namen en leeftijden van de kinderen voor.

Ambtenaren

Ondertussen blijven ambtenaren elke donderdag sit-ins houden bij de ingang van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Dit doen ze al vanaf het begin van de oorlog in Gaza. Af en toe spreekt een minister hen toe, tot nu toe zonder een significante koerswijziging als resultaat. Vorige week gingen vijf grote mensenrechtenorganisaties in gesprek met premier Schoof om te praten over de stilte van Nederland over Gaza. De premier zei echter vast te houden aan diplomatie.

- Advertentie -