Ogün Samast, die op 17-jarige leeftijd in 2007 de Turks-Armeense journalist Hrant Dink voor zijn eigen kantoor heeft vermoord, is na 16 jaar en tien maanden gevangenisstraf wegens ‘goed gedrag’ vrijgelaten. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.
Bahri Belen, de familieadvocaat van de Dink familie spreekt van een ‘geheime amnestieregeling’ voor Samast, die ook nog andere misdaden heeft gepleegd in de gevangenis. ‘Hij is vervroegd vrijgelaten, door wetten die later zijn geïntroduceerd’, aldus Belen.
De spraakmakende Armeense journalist werd in 2007 op klaarlichte dag voor zijn eigen kantoor in Istanbul doodgeschoten.
Samast kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd, maar dat werd vanwege zijn leeftijd gereduceerd tot 22 jaar en 10 maanden.
Bij mensenrechtenactivisten en de Turkse oppositie leidt de vervroegde vrijlating van Samast tot kritiek. De nieuwe leider van de seculiere partij CHP, Özgür Özel,zegt dat hij er ‘geen woorden’ voor heeft. ‘Over welk goed gedrag heeft de rechter het nou, voor zo’n barbaarse daad? Hij zou levenslang moeten vastzitten. Dit was niet zomaar een spontane moord. Dit was gepland. Op bevel van de opdrachtgevers is Dink dagenlang gevolgd en uiteindelijk vermoord.’
Özel wijst er ook op dat de moord een aanval is op de Armeense gemeenschap en op een voorganger in de publieke opinie. ‘Dat hij op deze manier het stilzwijgen is opgelegd was al heel verdacht. Met dit besluit komt nu heel duidelijk naar voren dat Samast nog steeds wordt gesteund en beschermd. Gelijk na de moord waren er al agenten die met hem op de foto gingen (met de Turkse vlag, red.) Zijn opdrachtgevers wisten hem uit die gevangenis te halen waar hij levenslang had moeten zitten’, aldus Özel.
Eren Keskin van de Turkse Mensenrechtenvereniging (IHD) vindt het een ‘dystopische’ ontwikkeling. ‘Politici en activisten zoals Gültan Kisanak, Selahattin Demirtas, Osman Kavala en Can Atalay zitten nog steeds alleen maar vast vanwege hun ideeën, maar de moordenaar is vrij!’ Ook is Keskin niet te spreken over de motivatie van de rechter die ‘goed gedrag’ als reden gaf voor de vrijlating. ‘Dat wordt niet eens toegepast voor zieke gevangenen, maar wel voor een moordenaar’.
Hrant Dink heeft met zijn vredesactivisme en nadruk op dialoog duizenden jonge Turken, Koerden en Armeniërs geïnspireerd om het vredespad te volgen. Dit werd hem uiteindelijk fataal. Door de inspanningen van Dink is de Armeense Genocide ook in bredere kringen bespreekbaar geworden.