7.6 C
Amsterdam

Omroep ZWART wil Keti Koti-kennis van scholieren vergroten

Lees meer

Slechts tien procent van de Nederlanders kan goed uitleggen wat Keti Koti precies inhoudt, aldus een onderzoek van Omroep ZWART onder 504 respondenten. Daarom ontwikkelde de omroep de ‘Keti Koti Route’ en lesmateriaal om de kennis van het Nederlandse slavernijverleden onder scholieren te vergroten.

Keti Koti betekent ‘ketenen verbroken’. Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij in Suriname en Caribisch Nederland af. Inmiddels heeft de Nederlandse regering excuses aangeboden voor het slavernijverleden en komt er een Nationaal Slavernijmuseum in Amsterdam, dat naar verwachting in 2030 de deuren zal openen.

Omroep ZWART werkt ondertussen aan het vergroten van bewustwording over slavernij. De omroep heeft daarom ‘de ontbrekende bladzijde’ gelanceerd. ‘We willen van Keti Koti een nationale feestdag maken, maar wel een feestdag waarbij de inhoud centraal staat’, zegt Akwasi Ansah van Omroep ZWART. ‘De ontbrekende bladzijde dient als instrument voor docenten om dit onderwerp op een laagdrempelige manier te bespreken in de klas. Het bevat basisinformatie over Keti Koti, zoals de juiste uitspraak van de naam, de historische context en de betekenis van de herdenking en viering.’

Daarnaast heeft de omroep ook de zogenoemde Keti Koti Route in het leven geroepen, in samenwerking met het Cultuurfonds. De Keti Koti Route is een digitaal platform dat een overzicht biedt van alle evenementen, activiteiten en exposities gerelateerd aan Keti Koti in Nederland, Suriname en Caribisch Nederland. Omroep ZWART beoogt hiermee een breder publiek te bereiken, ook die mensen die eerder meenden dat Keti Koti niet hun kopje thee was.
Omroep ZWART viert Keti Koti op 1 juli met een uitgebreide uitzending op NPO2, die om 20:30 uur aanvangt. De presentatie is in handen van Giovanca Ostiana en Veronica van Hoogdalem en laat Keti Koti-vieringen over het hele land zien, van Amsterdam tot Middelburg.
- Advertentie -